Το ξεχασμένο αντικαπνιστικό νόμο…υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας με σχετική εγκύκλιο, καλώντας την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επιθεωρητές Υγείας να σβήσουν τα τσιγάρα που κατά κανόνα πρωταγωνιστούν έως και σήμερα στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Μάλιστα και παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος έχει «πνιγεί» από τον καπνό των θεριακλήδών και από το κενό στους ελέγχους, ο Ανδρέας Ξανθός φαίνεται να μην παραδέχεται το πρόβλημα. Ειδικότερα στην ίδια εγκύκλιο σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας παραμένει συνεπές στο ρόλο του αναφορικά με την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους αντιμετωπίζει το νομοθετικό πλαίσιο, και τον εμπλουτισμό του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ως το βασικό «όπλο» που διαθέτει. Έπειτα φαίνεται να μετακυλύει την ευθύνη στον πληθυσμό και στους εμπλεκόμενους φορείς «η συμβολή των οποίων – όπως επισημαίνει – «είναι καταλυτική».

Οι απαγορεύσεις σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο

Διαφήμιση και πώληση

Σύμφωνα με τον νομοθετη, απογορεύεται:

* η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους

* ηδιαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους Υπηρεσιών Υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτωνόλων των βαθμίδων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των Ιδρυμάτων και των

Υπηρεσιών αυτών

* η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης

* η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων

*η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.

Απαγόρευση καπνίσματος

Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

*σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας

* σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά

*στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

*στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές

* στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

*στα παντός είδους κυλικεία

*στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

*στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Στους χώρους αυτούς, ο νόμος επιτρέπει τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στα νέα προϊόντα καπνού και στα φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι ισχύουν οι παραπάνω απαγορεύσεις.