Να μειώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις που δέχεται για το Σκοπιανό θα επιχειρήσει σήμερα ο Πάνος Καμμένος συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς στην Ελλάδα και του νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Στόχος είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση ώστε να τηρηθεί ενιαία γραμμή που θα εκφράζει την άρνηση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα της ονομασίας αλλά ταυτόχρονα δεν θα θέτει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο εκτός κυβέρνησης.

Στο εσωτερικό του κόμματος κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι με «σωστή αξιοποίηση» το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. «Πρέπει να τηρηθεί η γραμμή του “όχι” διότι οποιαδήποτε άλλη στάση, είτε το “παρών” είτε η αποχή, σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στην ουσία θα επιτρέψει να ψηφιστεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη συμφωνία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, δίνοντας το στίγμα της σκληρής γραμμής που επηρεάζει και τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόκειται για παρέμβαση που απαντά και στο ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τη Βουλή σε μια πιθανή ψηφοφορία για το Σκοπιανό ώστε να αποφευχθεί η καταψήφιση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Το Σκοπιανό έχει διχοτομήσει τους ΑΝΕΛ, καθώς καταγράφονται και πιο μετριοπαθείς φωνές όπως του Κώστα Κατσίκη που υποστηρίζει πως ναι μεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά σε καμία περίπτωση οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, καθώς και του Θανάση Παπαχριστόπουλου που συντάσσεται με παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου πως «δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς και να ρίξει την κυβέρνηση».

ΣΕΝΑΡΙΑ. Επιπροσθέτως, τα σενάρια περί αντικατάστασης του κυβερνητικού εταίρου και δημιουργίας ενός «προοδευτικού ρεύματος για την εύρεση λύσης» στο Σκοπιανό, τα οποία διακινούνται από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, πυροδότησαν νέες εστίες έντασης στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου κάνουν λόγο για «ανούσια σενάρια» που στόχο έχουν να «εκβιάσουν» την κοινοβουλευτική στάση των ΑΝΕΛ.