Φοιτητές και σπουδαστές του πανεπιστημίου του Σικάγο αντέδρασαν την Παρασκευή στην πρόσκληση που έγινε στον Στίβεν Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα τη μετανάστευση και την παγκοσμιοποίηση.

Με ανοικτή επιστολή, 44 καθηγητές πανεπιστημίου καλούν τη διοίκηση του ιδρύματος να αποσύρει την πρόσκληση προς τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και υψηλόβαθμο σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, υπενθυμίζοντας ότι διετέλεσε έως «πολύ πρόσφατα επικεφαλής του ομίλου ΜΜΕ Breitbart, ενσαρκώνοντας τις πιο απεχθείς απόψεις του alt-right, της αμερικανικής ακροδεξιάς».

Φοιτητές διαδήλωσαν, φωνάζοντας «Σταματήστε να προσκαλείτε φασίστες εδώ», όπως έγραψε η εφημερίδα του πανεπιστημίου, Chicago Maroon, η οποία πρώτη αποκάλυψε ότι ο Στίβ Μπάνον έχει λάβει πρόσκληση.

Καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, ο Λουίτζι Ζινγκάλες, ήταν εκείνος που κάλεσε τον Μπάνον να συμμετάσχει στη συζήτηση προτού ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του έγινε αποδεκτή, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία.

«Υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης»

Αν και δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Μπάνον, υποστηρικτή της εθνικιστικής και υπέρ του προστατευτισμού ατζέντας με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», ο Ζινγκάλες εξήγησε στο Facebook ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή του.

«Δύσκολα μπορώ να σκεφθώ σημαντικότερο θέμα παγκοσμίως για τους νέους πολίτες και διευθυντές επιχειρήσεων από εκείνο της απόρριψης της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης το οποίο παρατηρείται όχι μονάχα στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο» έγραψε.

«Ο Μπάνον κατέληξε να ερμηνεύει και να εκπροσωπεί αυτή την απόρριψη στην Αμερική» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στην άφιξη του Μπάνον εκτιμούν ότι αυτή η πρόσκληση ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει ιδέες που «ούτε αποκαλύπτουν λογικό λόγο ούτε ενδελεχή πνευματική αναζήτηση που θα στηρίζεται σε γεγονότα».

Προτάσσοντας τη «δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης», το πανεπιστήμιο του Σικάγο τονίζει σε δελτίο Τύπου ότι στηρίζει το δικαίωμα του Ζινγκάλες να προσκαλέσει τον Στιβ Μπάνον αλλά και το δικαίωμα όσων αντιτίθενται να διαμαρτυρηθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από