«Κόκκινο» στα συλλαλητήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αρχής γενομένης από αυτό της ερχόμενης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούν να ανάψουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Η επίσημη κυβερνητική γραμμή του Μαξίμου είναι πως το Σκοπιανό δεν μπορεί να λυθεί με συγκεντρώσεις ή με την παρέμβαση της Εκκλησίας.

Αν και το ενδεχόμενο παρουσίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο της Κυριακής δεν απασχόλησε καν την προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τούτο είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν στο Μαξίμου. Επειδή, ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα διατρέχει το πολιτικό σύστημα μια οριζόντια τομή σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονία», επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και διαμηνύεται πως οι «μακεδονομάχοι» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «εθνικιστές που πρέπει να ηττηθούν», όπως ειπώθηκε στο κομματικό όργανο για τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Κοινώς, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για μια απαραίτητη, αλλά δύσκολη ισορροπία, την οποία υπηρετεί η εκστρατεία ενημέρωσης που ζήτησε από τα στελέχη του ο Αλέξης Τσίπρας: να στηρίξουν μεν την προοπτική επίλυσης του ζητήματος, αλλά να μη βάλουν απέναντι τους πολίτες. «Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της και την κοινωνική κίνηση και την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μπορούν να κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με τους όρους που λειτουργήσαμε το 1992», φρόντισε να διαμηνύσει χθες (Ραδιόφωνο 24/7), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιστοίχως, ήπιους τόνους προσπαθούν να κρατήσουν με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον έως ότου ανιχνεύσουν τις πραγματικές προθέσεις του. Με κατηγορηματικό «όχι» –και μάλιστα τρις –απάντησε, πάντως, ο Νίκος Βούτσης στο ερώτημα εάν εξετάζεται δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις θα έχουν επίκεντρο τη Βουλή.

Η ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βάζουν στον αντίποδα τη ΝΔ, εκτιμώντας ότι υποπίπτει σε αντιφάσεις και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αιχμάλωτος ακραίων απόψεων. Σε αυτή τη λογική εντάσσουν και την απόφασή του να μην επιβάλει απαγορευτικό στα «γαλάζια» στελέχη που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Στην οδό Πειραιώς, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη με μακεδόνες βουλευτές, επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε «ελευθέρας» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, φροντίζοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν είναι υποστηρικτικός στην ιδέα της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Προεξοφλείται, ωστόσο, μαζική συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στο συλλαλητήριο της Κυριακής, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αφήσουν ζωτικό χώρο στους ΑΝΕΛ ή ακόμη και σε κύκλους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι αρνούνται τη συναίνεση a priori και άνευ όρων, αναδεικνύοντας ως κρίσιμο στοιχείο τη διχογνωμία ανάμεσα σε Τσίπρα – Καμμένο. «Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της αντιπολίτευσης και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής στελεχών τους στα συλλαλητήρια εμφανίζονται σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, θεωρώντας ότι δεν συμβάλλουν σε νηφάλια εξέταση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, όπως και η ΝΔ, επιφυλάσσονται για την τοποθέτησή τους μόνον όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά της.

«Παιχνίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»

Το ΚΚΕ ανέδειξε μιαν άλλη διάσταση: «Οι παράλληλες συναντήσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ με εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM στη Νέα Υόρκη αναδεικνύουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, που είναι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή», είναι το κεντρικό σχόλιο του Περισσού για τις εξελίξεις.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

«Δεν χρειάζονται φωνές αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία»

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Πρωθυπουργό στην Αρχιεπισκοπή. Σε μια προφανή κίνηση που αποσκοπούσε στον απεγκλωβισμό της κυβέρνησης, ιδίως από πιέσεις που προέρχονται από εκκλησιαστικούς κύκλους με φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του «προς τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης».

Η πρωθυπουργική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επέκρινε ως «ανεύθυνη» την κίνηση Τσίπρα, ενώ δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί τα πολιτικά κόμματα για την πρόταση Νίμιτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, πάντως, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να συμβάλει ώστε «να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Τη ίδια στιγμή, ωστόσο, το θερμόμετρο στις μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας ανεβαίνει καθημερινά. Η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπως και οι υπεύθυνοι του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών με αφίσες καλούν τους πιστούς «όλοι μαζί στο συλλαλητήριο» της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία και έχουν οργανώσει μάλιστα μετακίνηση με δεκάδες πούλμαν. Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καλεί και αυτή σε κινητοποίηση για τη Μακεδονία, αλλά όχι στους δρόμους: θα πραγματοποιήσει πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου προκειμένου να αποδοθεί στην Ελλάδα – όπως τονίζει – «η δικαιοσύνη σχετικά με το όνομα της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Επίσης, η Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αναφέρει πως «επευλογεί όλες τις ειρηνικές και ανιδιοτελείς δράσεις που πραγματοποιούνται με το πνεύμα αυτό υπέρ του δικαίου της πατρίδας μας και του λαού μας». Αλλά και στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς οι κληρικοί σε ψήφισμά τους καλούν τους πιστούς «σε προσευχητική και αγωνιστική εγρήγορση» προσθέτοντας πως «ούτε μία σπιθαμή εθνικής αξιοπρέπειας δεν πρέπει να πουληθεί».