Σε νέα φάση μπαίνει η δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών στο Χόλιγουντ. Αυτή τη φορά, το λάδι που αναζωπυρώνει τη φωτιά έρχεται από τη Γαλλία. Στη χώρα, το θέμα δεν είναι καθόλου ξένο, μιας και μετά το πρώτο κύμα αποκαλύψεων εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν δημιουργήθηκε το σύνθημα #BalanceTonPorc («κάρφωσε το δικό σου γουρούνι») καλώντας τις κυρίες στα social media να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες παρενόχλησης. Ως εκ τούτου, 100 γαλλίδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνιδες και συγγραφείς πήραν θέση στα τεκταινόμενα μέσω επιστολής τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Monde». Το πιο γνωστό όνομα ανάμεσά τους είναι αυτό της Κατρίν Ντενέβ. Αλλωστε, η ίδια αρκετές εβδομάδες νωρίτερα είχε αμφισβητήσει τον ηλεκτρονικό ακτιβισμό για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Η επιστολή παίρνοντας αποστάσεις από το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει στο Διαδίκτυο, μιλάει για τον φόβο εκδήλωσης ενός νέου πουριτανισμού και την άδικη στοχοποίηση των ανδρών. «Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Ομως το επίμονο ή αδέξιο «καμάκι» δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, θέτοντας τον τόνο στη συζήτηση.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ. Συνεχίζοντας, οι συγγραφείς της τονίζουν πως το «κύμα εκκαθάρισης» έχει φτάσει στα άκρα, καταλήγοντας να στρέφεται τελικά εναντίον των σκοπών της γυναικείας σεξουαλικής ελευθερίας. «Αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα «γουρούνια» στο σφαγείο, αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν να προστατεύονται», υπογραμμίζουν.

Η ψύχραιμη και διαφορετική αυτή προσέγγιση των πραγμάτων ωστόσο έγινε δεκτή με αντιφατικά σχόλια που πλημμύρισαν το Διαδίκτυο. Στο επίκεντρό τους, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκε η Κατρίν Ντενέβ, η οποία έγινε αποδέκτρια αρκετών μηνυμάτων από επιφανείς κυρίες της γαλλικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επικριτική ανάρτηση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο twitter: «Κρίμα που η μεγάλη μας Κατρίν Ντενέβ υπογράφει αυτό το τρομακτικό κείμενο. Ολες οι σκέψεις μας, άνδρες και γυναίκες που ανησυχείτε για την αξιοπρέπεια των γυναικών, πηγαίνουν στα θύματα σεξουαλικής βίας που συντρίβονται από τον φόβο του να μιλήσουν γι’ αυτήν», έγραψε η γαλλίδα πολιτικός. Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η δήλωση της Μαρλέν Σιαπά, υπουργού Ισότητας των Φύλων στο France Culture Radio που υποστήριξε πως «είναι επικίνδυνο να τίθεται έτσι το ζήτημα». Αντίστοιχα και η ομότιμή της στο υπουργείο Μεταφορών σε δηλώσεις της στη γαλλική τηλεόραση είπε πως «είναι λίγο άτοπο σε σχέση με αυτά που πολλές γυναίκες έχουν περάσει». Πιο επιθετικές ήταν στις αναρτήσεις τους φεμινίστριες όπως η Καρολίν ντε Χαάς που έγραψε «με αυτήν την επιστολή προσπαθούν να χτίσουν έναν τοίχο σιγής τον οποίο εμείς ξεκινήσαμε να γκρεμίζουμε».