Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν τη νότια Καλιφόρνια.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, τόνισε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνον της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας, στις 10 Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.

Η Αμπερ Αντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% των κατοίκων συμμορφώθηκε με την εντολή που είχε δοθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές, ανέφερε ο σερίφης Μπράουν.

«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.

Εσωσαν 14χρονη

«Οι πυροσβέστες έσωσαν κορίτσι 14 ετών που είχε παγιδευτεί για ώρες σε κατεστραμμένο σπίτι στο Μοντεσίτο», αναφέρει η λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες. Η έφηβη μετά βίας διακρίνεται, καθώς είναι βουτηγμένη στη λάσπη.

Στην Κομητεία Βεντούρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης, συνολικά 13 εκατοστά, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία του Λος Αντζελες.

Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.

Ελεν ΝτιΤζένερις: Αυτό δεν είναι ποτάμι

Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Ελεν ΝτιΤζένερις, η οποία κατοικεί στο Μοντεσίτο, ανέβασε στη ροή της στο Twitter φωτογραφία από πλημμυρισμένο τμήμα του: «Αυτό δεν είναι ποτάμι», έγραψε.

«Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος 101 στη γειτονιά μου αυτήν τη στιγμή. Το Μοντεσίτο χρειάζεται την αγάπη σας και την υποστήριξή σας».

Οι θάνατοι καταγράφηκαν παρότι η κομητεία είχε δώσει εντολή σε 7.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πριν από την έλευση της καταιγίδας και προέτρεψε άλλους 23.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις συνοικίες τους προληπτικά και σε εθελοντική βάση.