Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα (ή ποσοστό μικρότερο του 2% του πληθυσμού) παρέστησαν στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες που τελέσθηκαν σε όλη τη ρωσική επικράτεια κατά την ημέρα των Χριστουγέννων (τα οποία εορτάζονται στη Ρωσία και σε άλλες χώρες την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο).

Η εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια» (που έχει ιδρυθεί τη δεκαετία του 1990 μετά από αποχώρηση συντακτών της από τη γνωστή εφημερίδα «Ιζβέστια»), επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, επισημαίνει ότι τα 2,5 εκατομμύρια άτομα που παρέστησαν στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 2% του πληθυσμού των 147 εκατομμυρίων κατοίκων (σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία του 2017).

Ενας στους πενήντα πολίτες

Αναλογικά, ένας στους 50 ρώσους πολίτες πήγαν στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η στατιστική είναι εύγλωττη γράφει η εφημερίδα καθώς επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις των κοινωνιολόγων, τα οποία λένε ότι παρά την έντονη θρησκευτική προπαγανδιστική δραστηριότητα, τη συμμετοχή των πρώτων προσώπων του κράτους στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, η Ρωσία παραμένει χώρα άθεων.

Πράγματι, μέρος των «παθητικών» άθεων μερικές φορές συμμετέχει στις θρησκευτικές τελετές (Πάσχα, βάπτισμα των παιδιών, κηδείες) αλλά κατά περίσταση και χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες που αφορούν στην εκκλησιαστική λειτουργία, τις θρησκευτικές διδαχές και τα μυστήρια. Στην ουσία, γράφει η εφημερίδα, ο κόσμος αυτός δεν αποτελεί τμήμα της Εκκλησίας.

Προσθέτει δε, ότι είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των ορθόδοξων πολιτών δεν αυξάνεται.