Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την επανεκδίκαση της υπόθεσης Αφροαμερικανού από την Τζόρτζια, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1991 για τον φόνο της κουνιάδας του, αφού αποδέχτηκε ότι ένας από τους ενόρκους ενδέχεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα καθώς είχε αναρωτηθεί «αν οι μαύροι έχουν ψυχή».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ματαιώσει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση του Κιθ Θαρπ που κρατείται σε φυλακή στην Τζόρτζια.

Τη Δευτέρα, οι δικαστές, με ψήφους 6 έναντι 3, απέρριψαν την απόφαση που είχε εκδώσει κατώτερο δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η απόφαση του σώματος των ενόρκων δεν ήταν προκατειλημμένη. Από τους δώδεκα ενόρκους, οι δύο ήταν μαύροι και οι υπόλοιποι λευκοί.

«Αφού μελέτησα τη Βίβλο, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι αν οι μαύροι έχουν ψυχή» είχε δηλώσει ένας από αυτούς, ο Μπάρνεϊ Γκάτι, μερικά χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση.

Η δήλωση αυτή «αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ποινή του θανάτου επηρεάστηκε από τη φυλή του κ. Θαρπ» ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο που παρέπεμψε την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο. Τρεις συντηρητικοί δικαστές, οι Κλάρενς Τόμας, Σάμιουελ Αλίτο και Νιλ Γκόρσατς διαφώνησαν με την απόφαση.

Εχει πλέον πεθάνει

Ο Τόμας, που είναι επίσης Αφροαμερικανός και κατάγεται από την Τζόρτζια, υποστήριξε ότι η απόφαση θα καθυστερήσει την «απόδοση δικαιοσύνης» για το θύμα, που ήταν και εκείνη Αφροαμερικανή.

Ο Θαρπ, που είναι 59 ετών, απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του, Μαϊγκρίσας Θαρπ και κατόπιν σκότωσε την αδελφή της, Ζακλίν Φρίμαν.

Το 1998 οι δικηγόροι του Θαρπ, ενώ προετοιμάζονταν για τη δίκη του στο εφετείο, μίλησαν με τους ενόρκους της πρώτης δίκης. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γκάτι, ο οποίος πλέον έχει πεθάνει.

Στην ένορκη κατάθεσή του, είχε δηλώσει στους συνηγόρους του κατηγορουμένου ότι υπάρχουν «δύο είδη μαύρων», εκείνοι που τους αποκαλούσε «συνηθισμένους μαύρους ανθρώπους» και εκείνοι για τους οποίους χρησιμοποιούσε έναν ρατσιστικό χαρακτηρισμό.

«Επειδή ήξερα το θύμα και την οικογένεια του συζύγου της και ήξερα ότι όλοι τους ήταν καλοί μαύροι, ένιωσα ότι ο Θαρπ, που δεν ανήκε στην κατηγορία των καλών μαύρων με τα δικά μου κριτήρια, θα έπρεπε να πάει στην ηλεκτρική καρέκλα για αυτό που έκανε», είχε δηλώσει τότε ο ένορκος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από