Τέσσερις με πέντε γεωτρήσεις περιλαμβάνει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018, το οποίο χαρακτηρίζεται από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ως «ερευνητικό έτος». Η ιταλική ΕΝΙ προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις, μία στον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» του μπλοκ 6 και άλλη μία στον «Σουπιά» του θαλάσσιου τεμαχίου 3. Εάν ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι περιβαλλοντικές μελέτες και η αξιολόγηση των στοιχείων των σεισμολογικών ερευνών για το 8, τότε η ΕΝΙ ενδεχομένως να επιχειρήσει γεώτρηση και στον στόχο «Ερατοσθένης (Νότιο 1)» του εν λόγω μπλοκ. Η κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil και της Qatar Petroleum, έχει ανακοινώσει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα διενεργήσει δύο γεωτρήσεις στο μπλοκ 10, και συγκεκριμένα στους στόχους «Ανθεια» και «Δελφίνος».

Στο θαλάσσιο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) –το οποίο προσπαθεί να «γκριζάρει» με δηλώσεις η Τουρκία –έχει ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η γεώτρηση στο 6 έχει χαρακτηριστεί από την ΕΝΙ/Total ως απόρρητη, γι’ αυτό και, για την ώρα, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, πέραν του ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίες του «Saipem 12000», οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 35 ημέρες. Από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στην πλατφόρμα και εκπρόσωπος της κυπριακής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων του υπουργείου Ενέργειας και υπάρχει on-line παρακολούθηση της γεώτρησης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το κοίτασμα που αναμένεται να ανακαλυφθεί στον στόχο «Καλυψώ» εκτιμάται ότι θα είναι μεσαίου μεγέθους, αν και, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις σε αυτό το στάδιο της γεώτρησης είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Η πιθανότητα να υπάρχει κοίτασμα είναι 25% – 30%, και στην περίπτωση που αυτό ανακαλυφθεί, η πιθανότητα να είναι μεσαίου μεγέθους είναι 50%.

Το «Μπαρμπαρός». Στο μεταξύ, παρά το περίπου πολεμικό κλίμα μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στα «ΝΕΑ», η Τουρκία δεν έχει παρενοχλήσει καθόλου το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ώρα, η Αγκυρα περιορίζεται σε δηλώσεις που στέλνουν μήνυμα σε Λευκωσία, Αθήνα και διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κόβει βόλτες σε ασφαλή απόσταση από τη γεώτρηση. Σε σχέση με τη φημολογία για μεταφορά στην κυπριακή ΑΟΖ τού γεωτρύπανου «Deepsea Metro II», που πρόσφατα απέκτησε η Τουρκία, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι χρειάζεται και επισκευή και εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία διεκδικεί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας (συμπεριλαμβανομένου του 6, όπου διενεργεί τη γεώτρηση της η ΕΝΙ/Total). Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αντώνη Στυλιανού, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (ούτε ΗΠΑ και Ισραήλ), λόγω του άρθρου 121 της Σύμβασης, το οποίο διακηρύσσει το καθεστώς των νησιών, όπως είναι η Κύπρος και τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντάς τους θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, συνορεύουσα ζώνη ΑΟΖ).