Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη να διακόψει την οικονομική βοήθεια που χορηγεί εμμέσως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, η οποία ξεπερνά σήμερα τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

«Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό» από πλευράς τους, ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Αφού οι Παλαιστίνιοι δε θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί οφείλουμε να συνεχίσουμε να τους κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;», συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον είχε διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα μετά την έγκριση, σε ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, απόφασης που καταδίκαζε την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Θα το θυμόμαστε αυτό όταν θα μας ζητηθεί για άλλη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη συμβολή» στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ, είχε προειδοποιήσει η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι.

«Ωσότου επιστρέψουν στο τραπέζι»

Ερωτηθείσα για την ανάρτηση του Τραμπ, η Νίκι Χέιλι διευκρίνισε πως «ο πρόεδρος βασικά είπε ότι δεν θέλει να χορηγήσουμε καμιά επιπρόσθετη χρηματοδότηση και να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση, ωσότου οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Χέιλι αναφερόταν στην αμερικανική χρηματοδότηση στην UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική συμβολή σε αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ: το 2016, είχαν δεσμευθεί να χορηγήσουν σχεδόν 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει τώρα να δείξουν στον κόσμο ότι θέλουν να έρθουν στο τραπέζι. Μέχρι τώρα, δεν έρχονται στο τραπέζι, αλλά ζητάνε βοήθεια. Δεν θα δώσουμε τη βοήθεια, θα καταστήσουμε σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στο τραπέζι και θέλουμε να προχωρήσουμε με την ειρηνευτική διαδικασία», ξεκαθάρισε η ίδια.

Την Τρίτη, η Κνεσέτ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε τροπολογία που θα καταστήσει πολύ δυσκολότερο να παραχωρηθεί στο μέλλον στους Παλαιστίνιους οποιοδήποτε κομμάτι της Ιερουσαλήμ ή των κατεχόμενων στο πλαίσιο ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.