Οι αρχές της Λιβερίας αναμένεται να αποκαλύψουν την Πέμπττη τα πρώτα αποτελέσματα, που δεν θα είναι απαραιτήτως τα οριστικά, των προεδρικών εκλογών στις οποίες αναμετρήθηκαν ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Μποακάι.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα σημάνει την πρώτη δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία έπειτα από 70 χρόνια και πλέον.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, η οποία έκανε την ανακοίνωση αυτή μέσω Facebook το βράδυ της Τετάρτης, δεν διευκρίνισε την ώρα που θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα, για τα οποία αδημονεί όλη η χώρα, δίχως πάντως να έχουν καταγραφεί εντάσεις.

Τα ΜΜΕ της Λιβερίας θεωρούν φαβορί τον Τζορτζ Γουεά, τον άλλοτε επιθετικό ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων όπως η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Μίλαν, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων.

Στη Λιβερία έχει να υπάρξει δημοκρατική εναλλαγή της εξουσίας από το 1944. Και, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το ξέσπασμα του εξαιρετικά βάρβαρου εμφυλίου πολέμου – 250.000 νεκροί από το 1989 ως το 2003 -η αγγλόφωνη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής ετοιμάζεται να βιώσει την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από μια εκλεγμένη πρόεδρο, την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, στον διάδοχό της, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 22α Ιανουαρίου.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων – η Λιβερία μετράει περίπου 2,1 εκατ. ψηφοφόρους – προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σε 24 ως 48 ώρες.