Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές των εισφορών της για τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ το 2018-19, οι οποίες αγγίζουν τα 285 εκατομμύρια δολάρια, κίνηση που ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης στα κράτη-μέλη του οργανισμού προκειμένου οι ΗΠΑ να κατευθύνουν τις αποφάσεις τους.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταδίκη, από 128 μέλη του Οργανισμού, της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι περικοπές θα αφορούν και «ακαθόριστες» μειώσεις στους τομείς διαχείρισης και λειτουργικής υποστήριξης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνεται πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης η γενναιοδωρία των Αμερικανών» δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι, προσθέτοντας πως είναι γνωστές η ανικανότητα και η σπατάλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 22% του ετήσιου λειτουργικού κόστους του Οργανισμού, ή για την καταβολή 1.2 δισ. δολαρίων το 2017-18 και για το 28,5% του κόστους των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, το οποίο ανέρχεται στα 6,8 δισ. δολάρια για την ίδια περίοδο.

«Δεν πρόκειται πλέον να μας εκμεταλλεύονται»

Η κα Χέιλι πρόσθεσε πως είναι ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και πως η αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη εργάζεται «αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της αποδοτικότητάς τους με ταυτόχρονη προστασία των συμφερόντων μας».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο χρόνος που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση των περικοπών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: Την προηγούμενη Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση ψήφισε με 128 υπέρ και 9 κατά την καταδίκη της απόφασης των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Μετά την ψηφοφορία, η Χέιλι υπενθύμισε στη Γενική Συνέλευση ότι οι ΗΠΑ ήταν «μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός του Οργανισμού» και θα θυμηθούν την ψηφοφορία «όταν για μια ακόμη φορά μας καλέσουν να συνδράμουμε με τη μεγαλύτερη χορηγία τα Ηνωμένα Εθνη και να χρησιμοποιήσουμε, όπως τόσο συχνά πράττουμε, την επιρροή μας για τα δικά τους οφέλη».

Πριν τη ψηφοφορία, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στη διάρκεια υπουργικής συνάντησης: «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας (….) και στη συνέχεια να τους πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια… Δεν πρόκειται πλέον να μας εκμεταλλεύονται».