«Τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση έχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες βέβαια κατά καιρούς τις σπρώχνουν κάτω από το χαλί, για να συντηρηθούν στην εξουσία», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη θέση, που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης περί ζητήματος δεδηλωμένης σε περίπτωση που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Ο Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει αυτήν την αντίφαση, ότι αλλού τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα κι αλλού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ στην προοπτική πρότασης επίλυσης του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας διευκρίνισε: «Θα πρέπει να δούμε ποια είναι αυτή η πρόταση, να τη συζητήσουμε, για να πάρουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αλλά, η κυβέρνηση κινεί αυτή τη διαδικασία, άρα πρέπει να μας εξηγήσει προς τα πού πηγαίνει και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ας κάνει την πρόταση η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς να υπάρχει πρόταση».

Για τις δημοσκοπήσεις

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη δημοσκοπική αποτύπωση της δυναμικής της Νέας Δημοκρατίας ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι συμβόλαια με την εξουσία».

«Τίποτε δεν έχει κριθεί, απλά έχουμε ένα πλεονέκτημα, το οποίο είναι σημαντικό και προσπαθούμε να το ενισχύσουμε. Πάντα υπάρχουν πολιτικά γεγονότα που μπορεί να αλλάξουν τις δημοσκοπήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επομένως ο εφησυχασμός βάσει δημοσκοπήσεων δεν είναι σωστός, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε σε αυτή τη φάση», εξήγησε.

Για την οικονομία

Σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Κύρτσος εκτίμησε πως «εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, τα οποία, όμως, δύσκολα θα περάσουν στην οικονομική καθημερινότητα των περισσότερων συμπολιτών μας».

«Πάντα στην οικονομία, όταν υπάρχει μία βελτίωση στις επιδόσεις -όταν, δηλαδή, στα μακροοικονομικά πάμε καλύτερα- αυτό χρειάζεται χρόνο για να περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών. Ως χώρα έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε πολλά χρόνια κρίσης πίσω μας, επομένως έχουν δημιουργηθεί φοβερά προβλήματα για πάρα πολλούς και η βελτίωση, όταν είναι μικρής κλίμακας, δηλαδή περνάς κάποιου είδους ανάπτυξη που δεν είναι ιδιαίτερα δυναμική κι είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα, δεν μπορεί να σου τα λύσει», ανέφερε.

Για το προσφυγικό

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο κ. Κύρτσος είπε:

«Στο μεταναστευτικό ο ένας κατακεραυνώνει τον άλλο χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι φανερό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία […] Χρειάζεται μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες των χωρών πρώτης εισόδου όπως είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Από την άλλη, βέβαια, και η κατάσταση όπου κυριαρχούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη διαχείριση του προβλήματος, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, που υποφέρει ο κόσμος, που εκτιθέμεθα διεθνώς, που αποσταθεροποιείται η τοπική κοινωνία και οικονομία στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, ούτε και αυτή είναι ικανοποιητική».