Ικανοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες του Βόλου, και της Μαγνησίας γενικότερα, όσον αφορά την κίνηση και τη δραστηριότητα της περιόδου των Χριστουγέννων, αφού ξενοδόχοι, εστιάτορες και καταστηματάρχες είπαν ότι μπορεί να μην υπήρξαν θεαματικές αλλαγές, αλλά πως όλα κινήθηκαν σε εορταστικούς ρυθμούς.

Το τετραήμερο των Χριστουγέννων οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε όλη την Μαγνησία κινήθηκαν πάνω από το 90% και ειδικά στον Βόλο και τα φημισμένα χωριά του Πηλίου έφθασε και το 100%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, ο οποίος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι αριθμοί θα ήταν ακόμα καλύτεροι αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα του χιονιά τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν πολύς κόσμος φοβήθηκε από το κλείσιμο της ΠΑΘΕ, λόγω χιονιού, και ακύρωσε την κράτησή του».

Στις υψηλές πληρότητες της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, έχουν συντελέσει τα τελευταία χρόνια οι εξαιρετικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου και ο κορυφαίος στολισμός της πόλης, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων άνοιξε και λειτούργησε και το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες και οι υπεύθυνοι κατάφεραν με τις ανάλογες ενέργειες να διατηρήσουν το χιόνι επί 3 ημέρες σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της εταιρίας που εκμεταλλεύεται το Χιονοδρομικό Κέντρο, Γρηγόρης Ιγγλέσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το Σάββατο, η Κυριακή και η ημέρα των Χριστουγέννων προσέλκυσαν πάνω από 2.500 άτομα στο χιονοδρομικό κέντρο». Ο ίδιος προσέθεσε πως λειτούργησαν όλες οι πίστες και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί το χιόνι μετά τη βελτίωση του καιρού. «Ευελπιστούμε σε μια νέα χιονόπτωση τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς για να υποδεχτούμε και πάλι πολύ κόσμο στο ανακαινισμένο και σύγχρονο χιονοδρομικό», τόνισε.

Θετικά προσμετρούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και οι εστιάτορες, αφού η κίνηση ήταν ικανοποιητική, κυρίως στα τουριστικά θέρετρα του Πηλίου -Πορταριά, Χάνια, Μακρυνίτσα κ.λπ.- αλλά και στο Βόλο. Επισημαίνουν πάντως ότι η κατανάλωση σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τους αριθμούς της προ οικονομικής κρίσης περιόδου, αφού οι πελάτες είναι «μετρημένοι και περιορισμένοι» στις παραγγελίες τους.

Ο εμπορικός κόσμος του Βόλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολο Οντόπουλο, είδε «μία από τα ίδια, σε σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα, αφού ο κόσμος ήθελε να αγοράσει, αλλά τα διαθέσιμα χρήματα ήταν περιορισμένα και όλοι σκέφτονταν τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο».

Πάντως και εν όψει του εορταστικού τετραημέρου της Πρωτοχρονιάς υπάρχει αισιοδοξία ότι και πάλι ο τουριστικός πόλος Βόλος-Πήλιο θα αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς και ήδη οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία είναι ικανοποιητικές, με την πληρότητα να ξεπερνά συνολικά το 55%-60%.

Πληρότητα 100% στην Ηπειρο

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην Ήπειρο, καθώς χιλιάδεςεπισκέπτες από όλη την Ελλάδα την επέπελξαν τα Χριστούγεννα για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό και για την Πρωτοχρονιά.

Εκδρομείς από όλη την χώρα έφτασαν στην Κόνιτσα, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και ξενώνες να αγγίζουν το 100% .

Η Ήπειρος είναι τόπος με πολλές επιλογές, καθώς συνδυάζει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, γεγονός που βοηθάει τον επισκέπτη να δημιουργήσει το δικό του «πακέτο» διακοπών. Επίσης, η γαστρονομία της περιοχής είναι ξεχωριστή, με τις περίφημες πίττες, τα ντόπια κρέατα, τις πέστροφες από τα ποτάμια, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά.

Τα Ιωάννινα πλημμύρισαν από κόσμο, αναδεικνύοντας την πόλη σε δημοφιλή προορισμό. Όσοι τα επέλεξαν είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κάστρο, να επισκεφτούν το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα, να επισκεφτούν μουσεία αλλά και να διασκεδάσουν με κλαρίνα και χάλκινα που έδωσαν ξεχωριστό γιορτινό χρώμα στις γειτονιές της πόλης.

Η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων, που τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε αγώνα προβολής του προορισμού εκτιμά πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι νέοι οδικοί άξονες και ειδικά η Ιόνια Οδός , που προσφέρουν γρήγορο, άνετο και ασφαλές ταξίδι.

Η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεως Ζαγορίου, Ελένη Παγκρατίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής ισορρόπησαν τις τιμές και προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις των ημερών. Το εντυπωσιακό είναι, όπως αναφέρει, ότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, ακόμη και αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή για 3 εβδομάδες υπάρχει πληρότητα 100%.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Μέτσοβο. Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέργιος Τάλαρης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ειδικότερα αναφέρει, πως υπάρχει ικανοποίηση στους επαγγελματίες. Μάλιστα τονίζει ότι οι τιμές ήταν χαμηλές για την εποχή και σε σχέση με άλλες χρονιές, και οι εκδρομείς ανταποκρίθηκαν. Επίσης, το χιονοδρομικό κέντρο του Προφήτη Ηλία είναι ανοικτό και δέχεται πολλούς επισκέπτες.