Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα Τρίτη Βρετανίδα σε φυλάκιση 3 ετών καθώς την έκρινε ένοχη για την κατηγορία της παράνομης εισαγωγής στη χώρα περίπου 300 παυσίπονων χαπιών, απόφαση που οι συνήγοροί της σκοπεύουν να εφεσιβάλουν.

Η Λόρα Πλάμερ, 33χρονη πωλήτρια σε κατάστημα στο Χαλ, συνελήφθη τον Οκτώβριο αφού οι αιγυπτιακές αρχές βρήκαν στις αποσκευές της χάπια Tramadol. Η οικογένειά της δήλωσε σε βρετανικές εφημερίδες ότι εκείνη αγόρασε τα χάπια για τον αιγύπτιο σύντροφό της που διαμένει στο τουριστικό θέρετρο της Χουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Πλάμερ παρέστη στη δίκη που διεξήχθη τη Δευτέρα κι η οποία προηγήθηκε της ανακοίνωσης της ποινής της σήμερα. Το δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η 33χρονη πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 100.000 αιγυπτιακών λιρών (5.600 δολαρίων).

Το Tramadol συνταγογραφείται νόμιμα στη Βρετανία, ωστόσο απαγορεύεται στην Αίγυπτο. Η Πλάμερ συνελήφθη κατά την άφιξή της στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο και η κράτησή της είχε παραταθεί δύο φορές προτού οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η οικογένεια της Βρετανίδας εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της για τον τρόπο που διεξήχθη η δίκη της.

«Το αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει τα διπλάσια… »

«Από την πρώτη ημέρα, ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Χθες στο δικαστήριο δεν της επέτρεψαν καν να έχει τον δικό της μεταφραστή. Χρησιμοποίησε τον μεταφραστή του δικαστηρίου που έκανε λάθος μετάφραση σε απαντήσεις της» κατήγγειλε η αδελφή της Τζέιν Σινκλέρ, που μίλησε στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η 33χρονη κατηγορούμενη υποχρεώθηκε να υπογράψει έγγραφα που ήταν γραμμένα στα αραβικά, τα οποία δεν κατανοούσε.

«Βρίσκεται στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης… Είναι τραγικό» πρόσθεσε η αδελφή της. Ο συνήγορός της δήλωσε ότι η Πλάμερ θα ασκήσει έφεση με στόχο να αναιρέσει την απόφαση ή να πετύχει μειωμένη ποινή, διαδικασία που θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της ποινής. Ο ίδιος τόνισε ότι η πελάτισσά του δεν γνώριζε πως το Tramadol απαγορεύεται στην Αίγυπτο.

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Βρετανίδας υπογράμμισε ότι εκείνη δεν είχε καμία εγκληματική πρόθεση να φέρει στη χώρα τα παυσίπονα.

Χθες, ο δικηγόρος Μοχάμεντ Οτμαν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Είναι παράλογη (η κατηγορία) ότι έκανε λαθρεμπόριο Tramadol. Είχε πάνω της μονάχα 320 χάπια. Ακόμα και το αεροπορικό εισιτήριο στοιχίζει σχεδόν τα διπλά από αυτά τα χάπια».