«Φρένο» στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα να θέσει «προ τετελεσμένων» τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό βάζει η ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα καλεί τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση, εάν δεν έχει προηγηθεί μια ξεκάθαρη και κοινή θέση από την κυβέρνηση συνολικά.

Στην Πειραιώς επενδύουν σε ένα ρήγμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ή σε μια αναδίπλωση που θα εκθέτει πολιτικά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από τη συνέντευξή του στο «Βήμα», έθεσε ευθέως θέμα δεδηλωμένης, καλώντας τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας να παραιτηθούν, εάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας. «Δεν νοείται» σχολίασε, προλαμβάνοντας οιαδήποτε πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, «εθνική συνεννόηση, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους». Προφανώς, στη ΝΔ έφτασαν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια λύση που απέχει από όσα είχαν συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί το 1992 και να φέρει τη νέα πρόταση σε νέο Συμβούλιο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, θα διευκόλυνε τον Καμμένο και θα ενέτεινε την πίεση στην αντιπολίτευση, κάτι άλλωστε που έχει γίνει και κατά το παρελθόν σε μικρότερης σημασίας ζητήματα. Για τη ΝΔ τέτοιο θέμα τώρα δεν τίθεται και για τον λόγο αυτό ο Μητσοτάκης επέλεξε να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να κάψει κάθε σχετικό σενάριο.

Οργή και παρασκήνιο. Το γεγονός, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο εξελίσσονται επιβεβαιώνεται και από την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ μέσω twitter: «Η ΝΔ» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών «θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια τη διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/FYROM. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρουόταν χωρίς να παραιτηθεί με εσωκομματικούς αντιπάλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι’ αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση». Είναι σαφές ότι από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών απουσιάζει η δέσμευση για πιστή τήρηση της συμφωνίας του ’92, όπως επίσης και η απουσία θέσης για το θέμα. Περιορίζεται απλά στο να επικρίνει την αντιπολίτευση επειδή εκείνη δεν έχει πρόταση για την άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου. Η ΝΔ απαντώντας σημείωσε ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης (και της κατάθεσης της πρότασης) την έχει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση. «Υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους και αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι, όσο βρίσκονται στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι η αντιπολίτευση» ήταν το τελευταίο μήνυμα της Πειραιώς.

Ο Λοβέρδος. Αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός, αφού επεσήμανε ότι δεν υπάρχει «ουδεμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», πρόσθεσε: «Υπενθυμίζουμε τη θέση της Ελλάδας για μια λύση με χρήση έναντι όλων, εσωτερική και διεθνή, που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα προηγείται του ονόματος Μακεδονία και συνεπώς δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις. Και δηλώνουμε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στέκει με εμπιστοσύνη σε αυτή τη θέση».

Με βάση και τις δύο αυτές τοποθετήσεις της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η αντιπολίτευση θα περιμένει –σε κάθε περίπτωση –από την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα και δεν προτίθεται να δεχθεί αποστασιοποίηση του Πάνου Καμμένου από την όποια λύση προτείνει ο Πρωθυπουργός.