Η καρδιά της Μελβούρνης πάγωσε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), όταν στο τέλος μιας κατά τα άλλα συνηθισμένης ημέρας, την ώρα που οι εργαζόμενοι επέστρεφαν από τη δουλειά τους ή έκαναν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ένα αυτοκίνητο έπεσε εσκεμμένα πάνω σε πεζούς στη διασταύρωση των οδών Φλίντερς και Ελίζαμπεθ, μπροστά από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο αριθμός των τραυματιών χθες το βράδυ ώρα Αυστραλίας ανερχόταν στους 19, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που έφερε βαριά τραύματα στο κεφάλι. Ο οδηγός, ο οποίος συνελήφθη, είναι αυστραλός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, έχει ιστορικό ψυχικής διαταραχής και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή. Ενας δεύτερος άνδρας που συνελήφθη αποδείχθηκε ότι βρισκόταν εκεί τυχαία.

Με την επίθεση ξύπνησαν οι μνήμες της 20ής Ιανουαρίου, όταν ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Γαργασούλας έπεσε σκοπίμως πάνω σε πεζούς λίγα μόλις τετράγωνα

από το σημείο του χθεσινού περιστατικού, αφήνοντας πίσω του 6 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες. Καμία από τις δύο επιθέσεις δεν είχε τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το αυτοκίνητο στην οδό Φλίντερς κινούταν με ταχύτητα έως 100 χιλιόμετρα την ώρα. «Ούτε φρέναρε, ούτε έκοψε ταχύτητα. Το μόνο που άκουσα ήταν μπαμ, μπαμ, μπαμ!», είπε ο Τζιμ Στούπας, αυτόπτης μάρτυρας. «Τους θέρισε όλους, οι άνθρωποι εκσφενδονίζονταν στον αέρα», ανέφερε μία άλλη μάρτυρας, η Σου. Μία γυναίκα ονόματι Νίκολα που περίμενε το τρένο άκουσε έναν δυνατό κρότο και ουρλιαχτά. «Νόμιζα ότι ήταν βόμβα», είπε. «Ολα έγιναν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Ανθρωποι ήταν πεσμένοι στο δρόμο, επικρατούσε πανδαιμόνιο!», είπε ο Λέιχλαν Ριντ.

Αυτό το περιστατικό επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι οι πρωτεύουσες ανά τον πλανήτη παραμένουν ευάλωτες σε αιματηρές επιθέσεις, είτε αυτές έχουν τρομοκρατικό υπόβαθρο είτε όχι.

Η εικόνα των μητροπόλεων έχει αλλάξει υπό τη μόνιμη απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων, κυρίως με αυτοκίνητα. Στη Μελβούρνη έχουν τοποθετηθεί κολόνες από μπετόν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να θωρακιστεί από επιθέσεις μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ή των εξίσου επικίνδυνων μιμητών τους. Και στο Σίδνεϊ, την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν εγκατασταθεί οδοφράγματα στα πιο πολυσύχναστα σημεία. Σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια εδώ και εβδομάδες έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές μετά το χτύπημα στην Μπράιτσαϊντπλατς πριν από έναν χρόνο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50. Κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη λαμβάνουν αντίστοιχα προληπτικά μέτρα, στον απόηχο των επιθέσεων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους πολίτες από έναν απρόβλεπτο εχθρό ενώ οι πολίτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα δυσάρεστη πραγματικότητα.