Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου του Κόμο, Μάριο Λαντρισίνα, «να απαγορεύσει την επαιτεία» στους δρόμους της πόλης του, κατά τη διάρκεια των εορτών.

Παράλληλα, αστυφύλακες της πόλης ζήτησαν τις περασμένες ημέρες από εθελοντές που βοηθούν τους άστεγους, να απομακρυνθούν και να μην μοιράσουν τα σάντουιτς που έφεραν μαζί τους.

Δικαιολόγησαν την απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι «στη συνέχεια, οι άστεγοι θα βρώμιζαν την πόλη».

«Θέτουν εκτός νόμου και τον Ιησού Χριστό»

Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της απόφασης του δημάρχου, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι αστυφύλακες του Κόμο επέβαλαν δέκα πρόστιμα σε ανθρώπους που ζητιάνευαν, ενώ κατέσχεσαν τα χαρτόνια και τα καπέλα τους.

Ο κεντροδεξιός δήμαρχος Λαντρισίνα, μετά από σειρά έντονων επικρίσεων, δηλώνει τώρα ότι υπέγραψε την απόφαση μετά από επανειλημμένα παράπονα μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ προσθέτει ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τους συνδέσμους εθελοντών που βοηθούν τους άστεγους, αλλά δεν εννοεί να αποσύρει την απαγόρευση.

Η καθολική εθελοντική οργάνωση Caritas έλαβε σαφή θέση και υπογράμμισε ότι «επιδείξεις δύναμης αυτού του είδους θέτουν εκτός νόμου και τον Ιησού Χριστό, ο οποίος γεννιέται ακριβώς τις ημέρες αυτές».