Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 146 ψήφους «υπέρ», 35 «κατά» και 62 «παρών», η επίμαχη τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην διώκονται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Παρών» δήλωσαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων.

Απουσία Μιχελογιαννάκη

Από την ονομαστική ψηφοφορία, πάντως, απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Επίσης, απόντες από τη διαδικασία ήταν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν πως, αν παραβρίσκονταν στην αίθουσα, θα υπερψήφιζαν τη ρύθμιση. Πρόκειται για τους Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά.

Με τις νέες αλλαγές προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία όσων:

• Ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ.: σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους).

• Παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σ.σ.: σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία).