«Ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας και πολλών κυβερνητικών αλλαγών λίγα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον τρόπο άσκησης της πολιτικής» σημειώνει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, αναφερόμενο στα «παραδείγματα εκλογικών δώρων» που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για το 2018, που ψηφίστηκε την Τρίτη.

Με αυτά «ο Τσίπρας προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοτικότητά του. Ανεργοι μεταξύ 18 και 24 ετών πρόκειται να λάβουν εφάπαξ πληρωμή ύψους 400 ευρώ» σημειώνει το περιοδικό.

Και, παράλληλα, τονίζει πως «δεν υπήρξε αναδιάρθρωση της οικονομίας, κυριαρχούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξάγουν σχεδόν καθόλου».

Προσγείωση… για το χρέος

«Τα προβλήματα της Ελλάδας με βεβαιότητα δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018» επισημαίνει το Wirtschaftswoche.

Επίσης, εκτιμά ότι «το 2018 θα αποτελέσει καθοριστική χρονιά για την Ελλάδα» και εξηγεί: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμό. Ετσι, επιδιώκεται να τερματιστούν τα προγράμματα βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκπνέουν τον Αύγουστο. Η Αθήνα θέλει να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια».

Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό κάνει λόγο για αισθητή βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζει ότι «στις Βρυξέλλες η τρόικα διαπιστώνει με έκπληξη πως η τελευταία αξιολόγηση κύλησε για πρώτη φορά βάσει χρονοδιαγράμματος. (…) “Το κλίμα αντιστρέφεται αυτή την ώρα”, δηλώνει με χαρά έλληνας διπλωμάτης».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η Αθήνα ήλπιζε πως τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν νωρίς εντός του 2018 μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επιτήρηση θα συνεχιστεί με κάποια μορφή… »

«Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για όσο καιρό δεν υπάρχει κυβέρνηση στο Βερολίνο», υπογραμμίζει και επικαλείται πηγή από το Eurogroup που δεν κατονομάζεται, υποστηρίζοντας ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας ελαφρύνσεις».

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού περί τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού και τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος για να επισημάνει, όμως, ότι «η τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Εκεί υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστεί η επιτήρηση με κάποια μορφή μετά το τέλος του προγράμματος.

»Οι αρμόδιοι βλέπουν με ανησυχία ότι ο Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα τότε. “Θα διατηρήσει την πορεία του ο Τσίπρας όταν χαλαρώσουν τα ηνία; Αυτό είναι το αποφασιστικό ερώτημα”, λέγεται από το Eurogroup».