Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα «χωρίς να θέτει εκ των προτέρων κανέναν όρο», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε «θα μιλήσουμε μαζί σας μόνο εάν προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτοιμοι να απεμπολήσετε το πρόγραμμά σας»» για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εξήγησε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ διατρανώνουν ότι η μόνη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει με τη Βόρεια Κορέα δεν θα αφορά τίποτε άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι «αυτοί έχουν επενδύσει πολλά» στο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. «Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης πολύ ρεαλιστικά» την κατάσταση, πρόσθεσε ο Τίλερσον, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Εχουμε πει, από διπλωματική σκοπιά, ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ό,τι θα ήθελε να συζητήσει η Βόρεια Κορέα. Είμαστε διατεθειμένοι να συναντηθούμε χωρίς να ορίσουμε καμιά προϋπόθεση».

Αρκεί να υπάρξει «περίοδος ηρεμίας»

Βέβαια, ο Ρεξ Τίλερσον υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, πως συνομιλίες μπορεί να διεξαχθούν μόνο αφού υπάρξει «περίοδος ηρεμίας».

«Θα ήταν δύσκολο να συζητήσουμε, εάν εν μέσω των συνομιλιών μας αποφασίζατε να δοκιμάσετε έναν ακόμα πύραυλο», σχολίασε, αναφερόμενος στις πολυάριθμες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες η Πιονγιάνγκ.

«Απλώς, ας συναντηθούμε», επέμεινε ο Τίλερσον. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον καιρό, εάν επιθυμείτε. Ή για το εάν το τραπέζι θα είναι στρογγυλό ή τετράγωνο, αν το θέλετε. Αλλά τουλάχιστον ας ιδωθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, και κατόπιν μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε χάρτη, οδικό χάρτη, για το πού θέλουμε να πάμε και για ποιο πράγμα θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αρχικές επαφές θα έχουν σκοπό τον προσδιορισμό των κανόνων για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Παρά τον σίγουρο τόνο αυτής της διπλωματικής χειρονομίας του Τίλερσον, δεν είναι σαφές εάν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαθέτει την πλήρη υποστήριξη του Λευκού Οίκου, καθώς η επιρροή του μοιάζει να έχει μειωθεί αισθητά. Ο Τίλερσον είχε εκφράσει τον Οκτώβριο την πρόθεση να χρησιμοποιήσει διπλωματικούς διαύλους για να αρχίσουν συνομιλίες, αλλά τότε ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει κάθε τέτοια προσπάθεια χάσιμο χρόνου.

«Εχουμε εξηγήσει στην Κίνα πώς θα εισβάλουμε»

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Τίλερσον, οι ΗΠΑ εργάζονται για να κάνουν ακόμη πιο αυστηρή την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ειδικά μέτρα που μπορεί να λάβει η Κίνα, ενώ η Ουάσιγκτον έχει πολύ ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιλογών, εάν χρειαστεί να ληφθεί αυτή η απόφαση, όπως πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει με την Κίνα για το πώς θα αντιμετωπίζονταν τα βορειοκορεατικά πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που ξεσπούσε κρίση κι έχει διαβεβαιώσει το Πεκίνο πως εάν αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βόρεια Κορέα, θα επέστρεφαν κατόπιν αμέσως στη Νότια Κορέα.

Ο Ρεξ Τίλερσον στάθηκε πάντως στο ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διευθετηθεί το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω της διπλωματίας.