Την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), η οποία δεν θα έχει προηγούμενο στην Γερμανία εξετάζει η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Το σκεπτικό του SPD είναι να αποφύγει περαιτέρω απώλειες από νέο «μεγάλο συνασπισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το περιοδικό «Der Spiegel» από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο αρχηγός του Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε μοντέλο το οποίο προβλέπει ότι στην «κυβερνητική συμφωνία» με την Ενωση θα περιληφθούν μόνο συγκεκριμένα θέματα, ενώ κάποια άλλα θα μείνουν συνειδητά ανοιχτά προκειμένου να τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Κοινοβούλιο, όπου και θα αναζητηθούν νέες πλειοψηφίες.

Κατά την ανάλυση της ηγεσίας του SPD, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια προβολής στην κοινή γνώμη των πραγματικών θέσεων κάθε κόμματος.

Στη βάση του σκεπτικού που ανέλυσε ο κ. Σουλτς βρίσκεται το συμπέρασμα ότι κατά την προηγούμενη τετραετία, ενώ πολλές από τις θέσεις του SPD υιοθετήθηκαν και έγιναν κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες δεν κατάλαβαν τίνος ιδέα ή ευθύνη αποτελούσαν.

Σημαντική αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματος

Ως παράδειγμα έρχεται η εισαγωγή του κατώτατου μισθού, η οποία αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά νομοθετήθηκε, αλλά πιστώθηκε μάλλον στην Ανγκελα Μέρκελ.

Αντίστοιχα, ως παράδειγμα λειτουργίας του προτεινόμενου μοντέλου αναφέρθηκε ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η νομοθεσία για τον οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και εκεί αναζητήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πιθανοί εταίροι του κ. Σουλτς κατέστησαν σήμερα και πάλι σαφές ότι η διαδικασία πρέπει πλέον να εξελιχθεί ταχύτατα.

«Ο κόσμος περιμένει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ τόνισε ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μπορεί ή όχι να σχηματιστεί «μεγάλος συνασπισμός».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σουλτς έχει να αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματος από πολλά στελέχη τα οποία επιμένουν ότι το SPD πρέπει να μείνει αυτήν την τετραετία στην αντιπολίτευση.