Οι συμβολαιογράφοι φοβούνται και δεν το κρύβουν. Φοβούνται τις έντονες αντιδράσεις και το σκηνικό πολέμου που στήνουν τις Τετάρτες στα Ειρηνοδικεία τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και οι συλλογικότητες. Και παίρνουν τα μέτρα τους μέχρις ότου η κυβέρνηση νομοθετήσει τα μέτρα που θα τους προστατεύουν.

Χθες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα έβγαλαν κόκκινη κάρτα στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία. Κανένας πλειστηριασμός σε φυσικό περιβάλλον δεν θα γίνει σήμερα. Αντίθετα κανονικά θα πραγματοποιηθούν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί καθώς και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν τη στάση αυτή και να αναβάλλουν συνεχώς τη διαδικασία των προγραμματισμένων πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία μέχρι η κυβέρνηση να προωθήσει στη Βουλή και να ψηφίσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και τους υποσχέθηκε προκειμένου να άρουν την αποχή από τη διενέργεια πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτόφωρο

Οι συμβολαιογράφοι δεν θα επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες μέχρι η κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας. Συγκεκριμένα ζητούν να ψηφιστεί άμεσα διάταξη με την οποία θα διώκονται με την αυτεπάγγελτη διαδικασία και με Αυτόφωρο όσοι παρεμποδίζουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα θέλουν να υπάρχει ισχυρή αστυνομική προστασία. Πρόκειται για μέτρα για τα οποία ήδη έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές.
«Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και κοινό στόχο αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωσή τους προς το συμφέρον όλων υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία και αγορά», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι συμβολαιογράφοι.
Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να επαναληφθούν οι επεισοδιακές σκηνές που πρόσφατα διαδραματίστηκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου προχώρησε χθες στην αναβολή της διαδικασίας των προγραμματισμένων για σήμερα πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα κανονικά και με τον νόμο θα διεξαχθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί καθώς και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Για όλα τα ακίνητα υπάρχει ενδιαφέρον με τη λίστα συμμετοχών στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό να έχει οριστικοποιηθεί. Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα αυτά, κυρίως επαγγελματικά, ξεκινούν από 16.000 και φθάνουν μέχρι και 765.462 ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άλλοι 67 για τον πρώτο μήνα του 2018.