Σε παρερμηνεία απέδωσε ο μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά τα όσα αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου απευθυνόμενος προς τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φέρεται, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, να είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή» και ότι «αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στην Βουλή».

Κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας, του ιερού μουσουλμανικού νόμου που εφαρμόζεται από τον μουφτή της Θράκης, ο κ. Μουσταφά αρνήθηκε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως «έχουμε τέσσερις βουλευτές».

«Δεν είπε έχουμε τέσσερις βουλευτές αλλά έχετε τέσσερις βουλευτές», ανέφερε χαρακτηριστικά προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις εις βάρος των μειονοτικών βουλευτών, οι οποίοι άλλωστε χαιρέτισαν το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η πλήρης κατάργηση της σαρίας και η πλήρης ένταξή μας στο αστικό δικαιϊκό σύστημα χωρίς να λέμε ότι είναι το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσταφά, ενώ ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Αχμέτ Ιλχάν χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλο βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε», αν και υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα «δεν υπάρχει σαρία αλλά υπάρχουν τα έθιμα και το εθιμικό δίκαιο» που εφαρμόζεται στην Θράκη.

Μάλιστα είπε ότι είναι «υπερβολή ότι υπάρχει εδώ και 30-40 χρόνια η σαρία, αλλά υπάρχει το εθιμικό δίκαιο που εφαρμόζεται από τον ιεροδίκη».

Γαβρόγλου: Επόμενο βήμα η ορθολογικοποίηση των μουφτειών

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου αναφερθείς σε ειδικότερα νομικά ιδιοκτησιακά ζητήματα που προκύπτουν από την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, διευκρίνισε ότι είναι έγκυρες οι υπάρχουσες διαθήκες, ενώ όσον αφορά την προίκα (μεχίρ) είπε ότι θα υπάρξει νομοτεχνική διευκρίνιση και θα υπάρξει και συγκεκριμένη επεξεργασία.

Αναφορικά με τους γάμους είπε ότι από τα ληξιαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου τα στοιχεία λένε ότι την τελευταία 7ετία τελέστηκαν 2.207 γάμοι, οι 1.524 είναι θρησκευτικοί και οι 683 πολιτικοί, κάτι που δείχνει ότι οι θρησκευτικοί γάμοι είναι το 70% του συνόλου.

«Καλώ όσους θεωρούν ότι σε αυτή την φάση πρέπει να καταργηθεί η σαρία να ερμηνεύσουν ότι σε αυτή την πραγματικότητα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα σεβασμού στην μειονότητα δεν λύνονται ούτε με μαγκιές ούτε με τον τρόπο που λύνονται στον υπόλοιπο πληθυσμό».

«Τα θέματα ταυτότητας θέλουν πολύ προσεκτικά βήματα. Μπορεί να κατηγορηθούμε ότι κάνουμε συντηρητικά βήματα. Λέμε ότι στον τόπο μας έχουμε τη συγκεκριμένη μειονότητα -δεν είναι η μόνη- και για τα θέματα συνείδησης, ιστορίας και πώς πορευόμαστε θα πηγαίνουμε με βήματα που δεν θα αποπροσανατολίζουν την συζήτηση», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είπε ότι «το προαιρετικό είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου» και ότι «το επόμενο θα έχει να κάνει με την οργάνωση και πλήρη ορθολογικοποίηση των μουφτειών», ζητώντας «προσοχή και συναινέσεις».