Το ημερολόγιο του 2018 «Ο δρόμος του μεταξιού», σε μια πολυτελή σκληρόδετη έκδοση, κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Ενα ταξίδι στον χρόνο με στόχο τη γνωριμία με τον κόσμο της Ανατολής αλλά και την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου, Τζαμάλ.

Ο «Δρόμος του Μεταξιού», αυτή η τεράστια σκηνή του κόσμου στήθηκε κι έμεινε ζωντανή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Οι άνθρωποι των καραβανιών επί αιώνες αντάλλασσαν, εκτός, από εμπορεύματα, ιδέες, γνώσεις, πεποιθήσεις, τεχνολογία και επιστήμη.

Το θρυλικό πέρασμα πήρε το όνομά του από το πολυτελέστατο ύφασμα, το οποίο μέχρι και σήμερα σαγηνεύει όποιον το φορά. Το μετάξι ήταν το πρώτο ύφασμα που διαχώρισε τις τάξεις.

Το πολύ ακριβό και μοναδικό αυτό ύφασμα το φόρεσαν αυτοκράτορες, βασιλείς, η άρχουσα τάξη όλων των κοινωνιών όλου του τότε γνωστού κόσμου. Η ταξική διαστρωμάτωση, οι πόλεμοι και όλα όσα σηματοδότησαν τον κόσμο που άλλαξε, ορίστηκαν στο παρελθόν με ένα ρούχο από μετάξι, που ανέδειξε τον ταξικό διαχωρισμό του κόσμου. Το μετάξι και τα υπόλοιπα πολύτιμα αγαθά ένωσαν ολόκληρους πολιτισμούς, φιλοσοφίες, ιατρικές μεθόδους, θρησκείες, διαφορετικές κουλτούρες και αλλιώτικους τρόπους ζωής ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Στα έργα του Jamal αναδεικνύονται τα χρώματα του «Δρόμου του Μεταξιού». Χιλιάδες χιλιόμετρα κακοτράχαλης διαδρομής στη στεριά και από την άλλη πλευρά, στα νότια, η επικίνδυνη διαδρομή της θάλασσας. Οι εικόνες αυτές ανακατεύτηκαν μαζί με όλα τα χρώματα του μεταξιού. Γιατί το μετάξι έχει τα δικά του χρώματα, ή καλύτερα τον τρόπο να κάνει τα χρώματα διαφορετικά.

Η έμφαση στην πολυχρωμία, στους φωτεινούς κόσμους και στις έντονες μορφές δίνει την αίσθηση ενός φανταστικού κόσμου με ιδιαίτερο δυναμισμό, ενός ονειρικού τοπίου που υπογραμμίζει το παρελθόν, ερμηνευμένο ωστόσο από το πρίσμα της σημερινής εποχής.

Ο Jamal γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας το 1961 και σπούδασε μηχανολόγος –μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Χαλεπίου. Άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε ηλικία 17 ετών και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο. Γεννήθηκε ζωγράφος και είναι πεπεισμένος ότι θα πεθάνει ζωγράφος. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στο Ντουμπάι.