Το «ματωμένο» πλεόνασμα, όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση, η πλημμυρισμένη Δυτική Αττική, ο ασύδοτος Ρουβίκωνας και ο μεσάζοντας της Αραβίας κυριάρχησαν στη συζήτηση της Βουλής για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Το ποσό και η προέλευση του κοινωνικού μερίσματος ανέβασαν το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών.

Αν και η υπερψήφιση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων ήταν δεδομένη, η συζήτηση δεν κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Για «πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί φιλοδωρήματος κι ελεημοσύνης, ενώ σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε και για την προέλευση του μερίσματος, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι είναι προϊόν αφαίμαξης και υπερφορολόγησης και τον Πρωθυπουργό με συντεταγμένο το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για υπεραπόδοση εσόδων κι αποτέλεσμα της στρατηγικής πολιτικής.

ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στην κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τα λίγα που επιστρέφει στους πολίτες θα έπρεπε να τους ζητήσει συγγνώμη για τα πολλά που πήρε από την ελληνική κοινωνία, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι καλύπτει τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και προσωπικές ευθύνες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για την ανείπωτη τραγωδία στη Δυτική Αττική. Σε παραλείψεις προηγούμενων ετών απέδωσε την καταστροφή ο Αλέξης Τσίπρας καλύπτοντας απόλυτα την περιφερειάρχη κι υποστηρίζοντας ότι η ίδια βάλλεται από την αντιπολίτευση γιατί είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία από τον πόνο και την καταστροφή» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ισες αποστάσεις από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ασκώντας εκατέρωθεν κριτική. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και η παρέα του εφαρμόζουν φορομπηχτική πολιτική», ενώ στον πρόεδρο της ΝΔ υπενθύμισε ότι η πρόταση για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα είναι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ίδια αναφέρθηκε και στη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι το θέμα ξεπερνά τον υπουργό Αμυνας και αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε και στον Ρουβίκωνα λέγοντας ότι η κυβέρνηση τον αφήνει να αλωνίζει από το υπουργείο Αμυνας μέχρι τη Βουλή, δίνοντας διεθνώς την αίσθηση ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι. Με καταγγελίες για διαλυτικές κυβερνητικές πρακτικές και πολιτικές που συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και «δημιουργούν μόνο φτωχούς και προύχοντες», έδωσε το δικό του στίγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τον μεσάζοντα της Αραβίας και τις μετέθεσε για την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σπεύδοντας να απειλήσει «όσους βγάζουν πολιτικό μεροκάματο να προσέλθουν με στοιχεία στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης», ενώ για τον Ρουβίκωνα τόνισε πως αναλαμβάνει τη δική του πολιτική ευθύνη.