Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο δεύτερος μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν μετά τον Πέτρο Μάνταλο, υπέστη κι αυτός ρήξη πρόσθιου χιαστού στον αγώνα Ιταλία-Σουηδία (0-0) στο Μιλάνο. Ο Γιόχανσον συναντήθηκε στα Σπάτα με το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ, θα περάσει από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τον χρόνο και τον τόπο της επέμβασης, στην οποία πρέπει να υποβληθεί.

«Λένε συνήθως ότι για ένα τέτοιο τραυματισμό, η απουσία διαρκεί για έξι μήνες. Μπορεί όμως να γίνει πιο γρήγορα. Έτσι, δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις πάνω σε αυτό. Όμως τα πράγματα θα είναι λίγο περιορισμένα, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Σε μισό χρόνο βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου. Ελπίζω σε μια γρήγορη αποκατάσταση», είπε ο προπονητής της Εθνικής Σουηδίας, Γιάνε Αντερσον,στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Expressen.

Στο μεταξύ, αποζημίωση η οποία ισοδυναμεί με τις αποδοχές του Γιόχανσον, θα λάβει η ΑΕΚ από την FIFA για τον τραυματισμό του. Η περίπτωσή του είναι τις πλέον χαρακτηριστικές που αφορούν το Clubs Protection Programme (CPP) της FIFA το οποίο σχετίζεται με τις αποζημιώσεις των συλλόγων από τραυματισμούς παικτών κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων εθνικών ομάδων. Το σχέδιο εκπονήθηκε το 2012 και επι της ουσίας προσδιορίζει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη να καλύπτει οικονομικά τους παίκτες κατά το διάστημα της απουσίας τους.

«Αν ένας ποδοσφαιριστής τραυματιστεί σε ατύχημα όταν αγωνίζεται με την εθνική του ομάδα σε αγώνα «Α» (σ.σ. επίσημα ματς ή αναγνωρισμένα φιλικά), τότε ο σύλλογός του θα αποζημιωθεί για την υποχρέωσή του να εξακολουθήσει να καταβάλει τον συμφωνηθέντα μισθό του παίκτη, παρότι εκείνος είναι προσωρινά μη ικανός να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του» αναφέρει η σχετική νομοθεσία. Με λίγα λόγια, ο μισθός του Γιόχανσον θα καταβάλλεται από την FIFA μέχρι εκείνος να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η τελευταία πρόταση («… να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του») συνήθως ερμηνεύεται ως επιστροφή στις προπονήσεις.