Πρωταθλητές στις άνω των ορίων ταχύτητες (92% έναντι 89% στην Ευρώπη), στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του επιτρεπτού (28% έναντι 11% για τους Ευρωπαίους) αλλά και στην παραβίαση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (1 στους 3 έναντι 1 στους 10 στην Ευρώπη). Τα παραπάνω είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις επικίνδυνες συμπεριφορές των οδηγών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ίδιο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν συνήθειες παρά το ρίσκο για τη σωματική τους ακεραιότητα ενώ στη χώρα μας καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε αρκετές κατηγορίες επικίνδυνων παραβάσεων και συμπεριφορών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο από το Ίδρυμα για την Υπεύθυνη Οδήγηση FONDATION VINCI AUTOROUTES ως αποτελέσματα της 4ης έκδοσης του «Ευρωβαρομέτρου Υπεύθυνης Οδήγησης» σχετικά με τις στάσεις και τις συμπεριφορές των οδηγών στην Ε.Ε.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ipsos σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 12.000 οδηγούς προκύπτει πως οι Έλληνες, αν και γνωρίζουν καλά ποιες συμπεριφορές θέτουν εαυτούς και άλλους σε κίνδυνο, δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό ανεύθυνα όταν βρίσκονται στο δρόμο.