Το σχέδιο της γερμανικής εταιρείας σιδηροδρόμων να δώσει το όνομα Aννα Φρανκ σε τρένο είναι «επώδυνο» για τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ανέφερε σήμερα το Iδρυμα που φέρει το όνομα της εβραίας έφηβης.

«Ο συνδυασμός της Aννας Φρανκ κι ενός τρένου δημιουργεί συσχετισμούς από το διωγμό των εβραίων και τους εκτοπισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» επισήμανε το Iδρυμα Aννα Φρανκ μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bahn να ονομάσει κατ’ αυτόν τον τρόπο μία από τις νέες υπερταχείες της.

Το να δοθεί αυτό το όνομα «προκαλεί εκ νέου πόνο σε εκείνους που ζουν με τις επιπτώσεις εκείνης της εποχής» τονίζεται σε δελτίο Τύπου.

Η Aννα Φρανκ απεβίωσε σε ηλικία 15 ετών, το 1945, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν, λίγους μήνες πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ημερολόγιό της, που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Κατατέθηκαν 19.000 προτάσεις

Η Deutche Bahn απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό να προτείνει ονόματα για τις υπερταχείες νέας γενιάς (ICE4), που αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια το Δεκέμβριο.

Εκ των 19.000 προτάσεων που δέχθηκε η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων, επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και δύο ιστορικοί επέλεξε 25 ονόματα προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη γερμανική ιστορία.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως του πρώην καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ ή και του συγγραφέα Εριχ Κέστνερ.

Γερμανίδα βουλευτής της συντηρητικής παράταξης της Ανγκελα Μέρκελ, η Ιρις Εμπερλ, κατήγγειλε την πρωτοβουλία αυτή στο Twitter:

«Το να ονομάσετε ένα τρένο «Αννα Φρανκ» δείχνει μεγάλη έλλειψη σεβασμού»

Η Deutsche Bahn διαβεβαίωσε σήμερα σε δελτίο Τύπου ότι δεν είχε «καμία πρόθεση να κηλιδώσει τη μνήμη της Αννας Φρανκ», αλλά κυρίως ήθελε να την τιμήσει. «Εάν το έκανε, εάν πλήγωσε κάποιον, λυπάται βαθύτατα» σημείωσε.