Οι αποφάσεις για μείωση των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος QE από τον Ιανουάριο αντανακλά τις θετικές συνθήκες στην οικονομία και την αυξημένη εμπιστοσύνη για επιστροφή πληθωρισμού κοντά στο στόχο για 2%, εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση ότι εάν κριθεί αναγκαίο και οι συνθήκες για την οικονομία επιδεινωθούν, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος των αγορών και να παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια του QE.

Επανέλαβε δε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία, τόνισε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε πως οι επανεπενδύσεις θα γίνουν με ευέλικτο τρόπο.

Ειδικότερα, εξηγώντας του λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του ποσού των μηνιαίων αγορών στοιχείων ενεργητικού, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η απόφαση είναι συμβατή με την επιδίωξη για πληθωρισμό κοντά στο 2%, ανταλακλώντας την αυξημένη εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου αυτού δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν ισορροπημένοι.

Επισήμανε ωστόσο, πως οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υποτονικές, ενώ το οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την διαρκή στήριξη της ΕΚΤ. Όπως είπε, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μπορεί να επιβραδυνθεί προσωρινά, μακροπρόθεσμα αναμένεται να σημειώνει σταδιακή άνοδο. Χρειάζεται να διατηρηθεί η νομισματική στήριξη στην Ευρωζώνη, επανέλαβε με έμφαση.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως η νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ βασίζεται α) στη μελλοντική καθοδήγηση για την πορεία των επιτοκίων β) στις επανεπενδύσεις των τίτλων που ωριμάζουν γ)στη συνέχιση των αγορών ομολόγων και δ)στο μεγάλο όγκο τίτλων που έχει αγοράσει ήδη η κεντρική τράπεζα υπό το πρόγραμμα διάσωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει σημαντικό εύρος εταιρικών ομολόγων και ότι από τον Ιανουάριο θα δημοσιεύει στοιχεία για τις επανεπενδύσεις που θα γίνονται από τα ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της και λήγουν.

Αναφορικά με την απόφαση για το QE, ανέφερε πως ήταν δεν ήταν ομόφωνη, αλλά δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες. Όπως είπε η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά θετική. Όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στην καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση στο σκέλος της απασχόλησης.