Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα της επικύρωσε τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, κάτι που σημαίνει πως πλέον μόνο η Συρία και οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί «το μοναδικό διεθνές νομικό κείμενο που επιτρέπει σήμερα» να συνενωθούν οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τόνισε η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ανακηρύσσουμε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουας (…) προσχωρεί» στη συμφωνία του Παρισιού και «δεσμεύεται να τηρήσει πιστά» τους όρους της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία ανέγνωσε η Μουρίγιο.

Απομονωμένες οι ΗΠΑ στο ζήτημα του κλίματος

Η Μανάγκουα επέδωσε ήδη όλα τα έγγραφα στα Ηνωμένα Εθνη, διευκρίνισε η Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και πρώτη κυρία της Νικαράγουας.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία πλήττεται συχνά από κυκλώνες, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντασσόταν στη διεθνή συμφωνία, μολονότι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα είχε επισημάνει πως έχει σοβαρό μειονέκτημα επειδή δεν περιλαμβάνει «νομικά δεσμευτικά» και «δραστικά» μέτρα.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο ότι αποφάσισε να αρχίσει την τριετή διαδικασία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον, η οποία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα, είναι πλέον εξαιρετικά απομονωμένη στο ζήτημα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο.

Η μοναδική άλλη χώρα που παραμένει εκτός της διεθνούς συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, είναι η Συρία.