Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», είπε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου».

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου για την Αφρική, για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

«Καμία παρέμβαση για την Καταλωνία»

Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλωνίας, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ιβηρική χερσόνησο και κατά πόσον αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εξετάσει πώς μπορεί να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας , σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση σε ένα μήνα από τώρα.