Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι τα πυρηνικά όπλα είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο με το οποίο μπορεί να υπερασπίσει την κυριαρχία της, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον αναπληρωτή της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας Αν Ντον Τσχουν, στο περιθώριο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ματβιένκο, αναφερόμενη στα στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονται στην Κορεατική Χερσόνησο με την συμμετοχή των ΗΠΑ, είπε ότι «εντείνουν την αντιπαράθεση» και εκλαμβάνονται από την Βόρεια Κορέα ως απειλή για την ύπαρξη της. Και αφού αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» Ρωσίας–Κίνας, που συνιστά την κοινή πρόταση των δύο χωρών για την επίλυση της κρίσης, η Βαλεντίνα Ματβιένκο τόνισε ότι «κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, κάποιος πρέπει ψύχραιμα να αντιληφθεί τι θα συμβεί παραπέρα» και πώς «να μην εκφοβίζει την Βόρεια Κορέα».

Τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για την επανέναρξη του διαλόγου, με την συμμετοχή των έξι και πως αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της διεθνούς κοινότητας .

Στο μεταξύ νωρίτερα ό Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει σχετικό διάταγμα που αφορούσε την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Η απόφαση μεταξύ άλλων απαριθμεί τα προϊόντα, τεχνολογίες και υλικά τα οποία απαγορεύεται να εξαχθούν στην Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ των Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στην Πιονγιάνγκ σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα το οποίο συνιστά «απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα», ενέκρινε μια σειρά κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, απαγορεύοντας τις πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην Πιονγκγιάνκ.
Το Πεκίνο από την πλευρά του, όπως μετέδωσε την Κυριακή το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο πηγές στην κινεζική πρωτεύουσα, με διάταγμα που εξέδωσε η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει στα κινεζικά ΜΜΕ να δημοσιεύουν ακριβείς πληροφορίες που αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Το διάταγμα προσβλέπει να αποτραπεί η ούτως ή άλλως μεγάλη ένταση στις σχέσεις με την Βόρειο Κορέα και να αποφευχθεί η κλιμάκωση πριν και κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αρχίζει τις εργασίες του την Τετάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από