Το Νόβι Πάζαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντζάκ στη νοτιοανατολική Σερβία, επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος μετέβη από το Βελιγράδι στον Νόβι Πάζαρ με ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν φτάσει στη Σερβία τέσσερα τουρκικά ελικόπτερα για να χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του Ερντογάν και της συνοδείας του.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν προσγειώθηκε στο δημοτικό στάδιο του Νόβι Πάζαρ και από εκεί ο τούρκος πρόεδρος μετέβη οδικώς στο κέντρο της πόλης όπου, μπροστά από το δημαρχείο, τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Αγκυρα θεωρεί τους μουσουλμάνους του Σαντζάκ τουρκικής καταγωγής και πολιτιστική συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο τούρκο πρόεδρο. Κατά μήκος της διαδρομής που διάνυσε η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν είχαν παραταχθεί χιλιάδες πολίτες που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και τον επευφημούσαν, φωνάζοντας το όνομά του.

Πριν από την άφιξή του, οι κεντρικοί δρόμοι και τα δημόσια κτίρια στο Νόβι Πάζαρ είχαν σημαιοστολιστεί με σημαίες της Σερβίας, της Τουρκίας και της βοσνιακής-μουσουλμανικής μειονότητας. Στο κέντρο της πόλης έχουν αναρτηθεί μεγάλα πανό που καλωσορίζουν, στην τουρκική γλώσσα, τον πρόεδρο της Τουρκίας όπως επίσης και φωτογραφίες του.

Χρηματοδότηση έργων από την Τουρκία

Κατά τη συνάντηση των προέδρων Βούτσιτς και Ερντογάν με τοπικούς φορείς ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία πέρα από τη χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης του οδικού δικτύου του Σαντζάκ θα συμμετάσχει και στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την περιοχή με το Βελιγράδι και το Σαράγιεβο.

Ο Ερντογάν μιλώντας στο κέντρο του Νόβι Πάζαρ, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εμφανίστηκε συναινετικός για τις σχέσεις Σέρβων και βόσνιων μουσουλμάνων. Ζήτησε από τον τοπικό πληθυσμό να διατηρήσει αδερφικές σχέσεις με τους Σέρβους για να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή. «Το Σαντζάκ αποτελεί τη γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας.

«Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά γιατί κάθε φορά που με τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό προκαλούνται χάος και συγκρούσεις υποφέρουν μόνο οι λαοί της περιοχής και όχι οι ξένοι» επισήμανε ο Ερντογάν.

Υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μουσουλμάνων του Σαντζάκ. «Η ευτυχία σας είναι και δική μας, ο πόνος σας θα είναι πάντα και δικός μας πόνος» τόνισε ο Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο κέντρο της πόλης Νόβι Πάζαρ.

Οι Βούτσιτς και Ερντογάν στη συνέχεια περπάτησαν σε κεντρικό πεζόδρομο ανάμεσα σε χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να υποδεχτούν τον τούρκο πρόεδρο.