Ποσότητα βροχής ίση με αυτήν που πέφτει στην Αθήνα σε διάστημα ενός έτους δέχτηκε η Σαμοθράκη κατά τη διάρκεια της θεομηνίας την περασμένη Δευτέρα. Η σφοδρή κακοκαιρία, που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει το νησί, ενέσκηψε σύμφωνα με τους ειδικούς σε δύο κύματα: το πρώτο εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι τις 10.30 το βράδυ, ενώ το δεύτερο επεισόδιο έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα και προκάλεσε τις σοβαρότερες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Σαμοθράκη σταμάτησε να λειτουργεί τα ξημερώματα της Δευτέρας λόγω της καταιγίδας. Είχε ήδη προλάβει να καταγράψει ύψος βροχής ίσο με 309 χιλιοστά, αριθμός που χαρακτηρίζεται εντυπωσιακός από τους επιστήμονες. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 200 χιλιοστά έπεσαν σε χρονικό διάστημα τριών ωρών, κάτι που αποτελεί ρεκόρ» λέει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος. «Λίγες φορές έχουμε δει τέτοια ημερήσια ύψη βροχής σε σταθμό μας στην Ελλάδα, ενώ τα 200 χιλιοστά είναι η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ σε τόσο λίγες ώρες. Η ραγδαιότητα του φαινομένου ήταν εντυπωσιακή» προσθέτει.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί ότι η Σαμοθράκη είναι μια περιοχή με αρκετές βροχοπτώσεις, όμως ακόμη και για τα τοπικά δεδομένα το φαινόμενο άγγιξε ακραίες τιμές. «Αν αναλογιστούμε ότι στην περιοχή το μέσο ετήσιο ύψος υετού είναι κοντά στα 600 χιλιοστά, γίνεται αντιληπτό ότι τη Δευτέρα έπεσε η βροχή μισού έτους. Και η βροχή που δέχεται η Αθήνα σε έναν χρόνο. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ήταν το ότι διαπιστώθηκε πάρα πολύ μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη του νέφους. Οσο πιο ψηλά φτάνει η αιχμή του νέφους μέσα στην ατμόσφαιρα τόσο μεγαλύτερη ένταση έχει το φαινόμενο. Στην περίπτωση της Σαμοθράκης, το καταιγιδοφόρο νέφος έφτασε σε ύψος σχεδόν 14 χιλιομέτρων, δηλαδή μπήκε μέσα στη στρατόσφαιρα» λέει.

Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό της ισχυρής καταιγίδας ήταν, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η διαρκής ανατροφοδότησή της. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωναν κατά τις προηγούμενες ημέρες και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι οποίοι περιέγραφαν ότι η βροχή εκδηλωνόταν με «επαναλαμβανόμενους κύκλους». Μόλις ολοκληρωνόταν η καταιγίδα, ξανάρχιζε στο ίδιο σημείο ένας νέος κύκλος δυνατής βροχής. «Ορισμένες φορές, ανάλογα με την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με επιμέρους στοιχεία, όπως εν προκειμένω τα ψηλά βουνά που υπάρχουν στο νησί, η καταιγίδα δεν διαλύεται μετά την ολοκλήρωσή της. Δεν κινείται, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά αγκιστρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο και ανατροφοδοτείται» εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μοιράζεται το νερό σε πολλά γεωγραφικά σημεία και να πέφτει μόνο σε μια περιοχή προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό συνέβη και τη Δευτέρα στην Σαμοθράκη» συμπληρώνει.