Ανοιξαν χθες οι πύλες του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επέλεξε να παραστεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ με αφορμή το αφιέρωμα στον ίδιο από τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στην Κεντρική Σκηνή. Οι μεγάλες του επιτυχίες ήχησαν στον χώρο και έδωσαν τον τόνο.

Οι παλιότεροι θυμούνται τις σχέσεις αγάπης και αντιπαλότητας του δημιουργού με το ΚΚΕ καθ’ όλη τη Μεταπολίτευση. Kάποτε ο ίδιος είχε πει τους κνίτες «γενίτσαρους». Περασμένα – ξεχασμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του έχει μια μπόλικη σημειολογία, αφού σε όλους τους τόνους ο Μίκης θέλει να δείξει την προσέγγισή του στον Περισσό και πως ο ίδιος κινείται σε εντελώς αντίθετη τροχιά από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

H προσέγγιση δε του Μίκη με το ΚΚΕ πιστώνεται στον ίδιο τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τη μεγάλη πανκινητοποίηση του Περισσού για το φετινό Φεστιβάλ, επιβεβαιώνεται το εγχείρημα ενός μεγάλου πολιτικού ανοίγματος στον λαό και τη νεολαία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Εξάλλου, σε όλους τους τόνους τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα και σε μια σειρά από τοπικά φεστιβάλ που προηγήθηκαν του μεγάλου αθηναϊκού έκαναν λόγο για ανάγκη ισχυροποίησης του ιστορικού κόμματος. Και για αντεπίθεση του λαού στην κυβερνητική επίθεση. Κάτι τέτοιο εξάλλου αναμένεται να συνοψιστεί και στην κεντρική ομιλία του Κουτσούμπα το Σάββατο στο Φεστιβάλ. Εκεί παραδοσιακά και σύμφωνα με τα ήθη και την πολιτική σημειολογία του ΚΚΕ, ουσιαστικά τεκμηριώνεται ο οδικός χάρτης της στρατηγικής του για το προσεχές διάστημα. Φέτος, αναμένεται να υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση του γραμματέα για τα γεωπολιτικά, αφού ο Περισσός είναι ανήσυχος για τη συγκυρία σε Αιγαίο, Θράκη και Βαλκάνια, αλλά και στην εμπλοκή ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Βέβαια, το ΚΚΕ θα σφυροκοπήσει και την κυβέρνηση, ακυρώνοντας το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει και στο Ηράκλειο Κρήτης χθες, όπου ετοίμασε «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα με πανό και ανακοινώσεις και με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκίνησε στην κρητική πρωτεύουσα.

Το Σάββατο επίσης, πριν από την ομιλία του γ.γ., θα υπάρξει χαιρετισμός του γ.γ. του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου, στελέχους υψηλής κομματικότητας, αλλά που επενδύει σε έναν μοντέρνο και φρέσκο πολιτικό λόγο. Τα τελευταία χρόνια επιλέγεται ο γ.γ. της ΚΝΕ να χαιρετάει την ίδια μέρα με γ.γ. του κόμματος, ενώ παλαιότερα αυτό γινόταν διαφορετικές ημέρες. Κι αυτό αφού ο Περισσός θέλει να αποστείλει το μήνυμα πως η ΚΝΕ ως οργάνωση του ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του και καθοδηγείται από αυτό.

ΝΕΑ ΜΕΛΗ. Από χθες, εξάλλου, η ΚΝΕ έχει επιδοθεί στη μάχη της στρατολογίας νέων μελών στο Φεστιβάλ, ενώ ήδη διακινήθηκε πολύ κομματικό υλικό στον κόσμο κατά την πρώτη ημέρα στο Ιλιον. Η «κόκκινη πολιτεία» της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Ιλιον και σήμερα αναμένεται να κατακλυστεί από κόσμο. Μάλιστα το πρωί σήμερα ο Κουτσούμπας θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες από 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από χώρες όλου του κόσμου που θα παραστούν στο Φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη και ο συντονισμός ενός διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αποτελεί, άλλωστε, προτεραιότητα του Περισσού. Ενδιαφέρον χθες είχαν επίσης οι συζητήσεις που έγιναν στο Φεστιβάλ και που έδωσαν μια γεύση από την γκάμα των θεμάτων όπου ιεραρχεί το ΚΚΕ: Οκτωβριανή Επανάσταση, νέες εργασιακές σχέσεις, απάντηση σε ρεύμα αντικομμουνισμού.