Η επιτυχία από την αποτυχία απέχει μια στιγμή. Με βάση τη συνολική εικόνα της Εθνικής μπάσκετ από την έναρξη της προετοιμασίας ώς τον χθεσινό αποκλεισμό από τη Ρωσία και προσμετρώντας όλες τις παραμέτρους (ζήτημα Αντετοκούνμπο, απαξίωση προπονητή, μη επιθυμητές εμφανίσεις στο Ελσίνκι, σημαντική βελτίωση στα νοκάουτ), η αποτυχία εισόδου στην τετράδα του 40ού Ευρωμπάσκετ θα μπορούσε να θεωρηθεί μερική.

Το ευχάριστο είναι ότι η Εθνική απέδειξε για ακόμη μια φορά πως διαθέτει παίκτες με χαρακτήρα και μετά την αγωνιστική υπέρβαση απέναντι στη Λιθουανία έχασε το ματς από τη Ρωσία μέσα από τα χέρια της. Το δυσάρεστο είναι ότι τα κέρδη είναι μηδαμινά, αφού η συγκεκριμένη ομάδα δεν αποτελεί ένα οικοδόμημα που διαμορφώνεται και «μεγαλώνει». Η εμπιστοσύνη του προπονητή περιορίστηκε σε τέσσερις παίκτες (Καλάθης, Σλούκας, Πρίντεζης, Παπανικολάου), ο ίδιος ο Κώστας Μίσσας έχει ημερομηνία λήξεως, ενώ σε ακριβώς 70 ημέρες η Εθνική θα μπει στη μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και ανάλογα με το –αποψιλωμένο λόγω Ευρωλίγκας –ρόστερ της, ενδέχεται να κινδυνεύσει από τις Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ και Εσθονία!

Ενα από τα προβλήματα της επόμενης ημέρας για την Εθνική είναι και αυτό του προπονητή, αφού η Ομοσπονδία πιθανότατα θα δώσει τα προπονητικά ηνία σε κάποιον κατά πολύ νεότερο από τον 64χρονο Μίσσα.