Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την Τρίτη στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην ευρεία εφαρμογή του διατάγματός του με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος προσφύγων στη χώρα.

Τα μέλη του ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ και αναίρεσαν απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου βάσει της οποίας, σύμφωνα με υπουργείο Δικαιοσύνης, θα επιτρεπόταν σε επιπλέον 24.000 πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί εν μέρει νίκη για τον Τραμπ, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο προετοιμάζεται για τη συνεδρίαση-κλειδί τον Οκτώβριο, όταν θα εξεταστεί κατά πόσον το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ συμμορφώνεται προς το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Τραμπ υπέγραψε την 6η Μαρτίου το διάταγμα που απαγορεύει σε ταξιδιώτες από έξι, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές χώρες, -το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη- την είσοδο στις ΗΠΑ για 90 ημέρες και στους πρόσφυγες για 120 ημέρες.

Η απόφαση δεν ξεπερνά τη μια γραμμή κειμένου

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το διάταγμα αυτό ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί η διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Τα δικαστήρια έκτοτε περιόρισαν το εύρος του διατάγματος. Σε απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, το 9ο ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε ότι οι παππούδες, οι θείοι και οι θείες ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ νόμιμα εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εφεσίβαλε αυτό το τμήμα της απόφασης.

Ωστόσο, το εφετείο αποφάνθηκε επίσης ότι η απαγόρευση του Τραμπ έναντι των προσφύγων είναι υπερβολικά ευρεία, και τάχθηκε υπέρ της εισόδου των προσφύγων που είχαν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις από αρμόδια αμερικανική αρχή για τη μετεγκατάστασή τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εφεσίβαλε αυτό το κομμάτι της απόφασης, και η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής θέσης με απόφασή της που δεν ξεπερνά σε έκταση τη μία γραμμή κειμένου.