Παραμονή του τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ, όπου σήμερα η εθνική ομάδας μας αντιμετωπίζει τον πιο εύκολο αντίπαλο του ομίλου, την Ισλανδία, οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουρούση έμοιαζαν με ωραία τρολιά. Ο αρχηγός της Εθνικής βγήκε μπροστά για να μιλήσει για τη συνοχή της ομάδας του Κώστα Μίσσα, να δώσει το στίγμα για τις μάχες της στο τουρνουά και να δείξει τον δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν.

«Πρέπει να είμαστε μια γροθιά, γιατί η εθνική ομάδα είναι μια γροθιά» είπε και συνειρμικά το μυαλό πήγε στις γροθιές που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Παππά και στάθηκαν αιτία για να μαυρίσει και να κλείσει το μάτι του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος με αυταπάρνηση μπήκε ανάμεσα στους δύο συμπαίκτες του για τους χωρίσει. Είναι αλήθεια πως τέτοια επεισόδια μπορούν να προκαλέσουν δύο πράγματα. Ή την απόλυτη κατάρρευση μιας ομάδας, που ουσιαστικά δεν είναι «Ομάδα» ή μπροστά στη γενική κατακραυγή και επειδή διαθέτει ως σύνολο σοβαρές και σταθερές δομές, να τη συσπειρώσει.

Ας ευχηθούμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ισχύσει το δεύτερο και οι παίκτες του Κώστα Μίσσα, αρχής γενομένης από το σημερινό ματς, θα παρουσιαστούν μια «γροθιά», όπως είπε μιλώντας σοβαρά και όχι τρολάροντας, ο Γιάννης Μπουρούσης.

Μπάσκετ – Καμικάζι στο ευρωπαϊκό

Η Εθνική πάντως, ύστερα από όσα έχουν προηγηθεί από την ημέρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία του Ευρωμπάσκετ μέχρι και τα επεισόδια μεταξύ των παικτών (πέραν της κλωτσοπατινάδας μεταξύ Μπουρούση – Παππά, σημειώθηκε επεισόδιο και στο Βελιγράδι μετά τη συντριβή από τους Σέρβους μεταξύ Παπανικολάου – Αγραβάνη) και φυσικά την αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχει έναν δρόμο να ακολουθήσει προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη διάκριση. Να παίξει μπάσκετ – καμικάζι.

Οι αγωνιστικές αδυναμίες είναι συγκεκριμένες και κραυγάζουν. Η βασικότερη στην επίθεση είναι η έλλειψη σουτέρ και ακολούθως παικτών που θα μπορούν να εφαρμόσουν (με τα γκαρντ) τα pick’n’roll ώστε να αξιοποιηθεί η ικανότητα των Σλούκα – Καλάθη στην πάσα. Αντίστοιχα στην άμυνα το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει ο Μίσσας είναι η άμυνα στο pick’n’roll, καθώς οι Μπουρούσης, Παπαγιάννης έχουν αργά πόδια και θα αποτελέσουν στόχο των αντιπάλων μας. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα, το πρόβλημα στην άμυνα γινόταν μικρότερο, καθώς τα αθλητικά προσόντα του «Greek Freak» έκλειναν τη ρακέτα!

Το αντίδοτο βρίσκεται στο μπάσκετ του «κλεφτοπόλεμου», όπως λέγεται στην προπονητικό αργκό. Χαμηλά σχήματα [με Αγραβάνη, Πρίντεζη (φωτογραφία), ή Πρίντεζη, Θανάση Αντετοκούνμπο], πίεση στην μπάλα, κλεψίματα, τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο, αλλαγή ρυθμού ώστε να αποκτούμε το momentum. Προφανώς όχι για 40 λεπτά. Τέτοιο μπάσκετ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα. Για μικρά διαστήματα, που θα αλλάζουν την εικόνα του ματς και θα μας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εμείς τον έλεγχό του.

Το «κλειδί» για τα τηλεοπτικά

Μιας και ο λόγος για μπάσκετ, να σας αποκαλύψω ότι ο ΕΣΑΚΕ είναι πανέτοιμος να υπογράψει συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 11 ομάδων που δεν είχαν τηλεοπτική στέγη. Η έκπληξη είναι ότι η συμφωνία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βάλει στα ταμεία των 11 ΚΑΕ περισσότερα χρήματα από όσα εισέπραξαν πέρυσι από τη NOVA. Η πληροφορία του «The Shot» λέει ότι η ΕΡΤ έχει καταθέσει πρόταση για συμβόλαιο που θα αναγράφει το ίδιο ποσό με το προηγούμενο (περί το 1,5 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον προσφέρει στον ΕΣΑΚΕ ένα… μπόνους!

Η ΕΡΤ προτείνει στη Λίγκα και διαφημιστικό χρόνο αξίας 400.000 ευρώ! Το ζητούμενο είναι να κατορθώσει ο ΕΣΑΚΕ να βρει τη διαφήμιση ώστε να «πουλήσει» τον χρόνο που του δίνει το κρατικό κανάλι. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως αδύνατο να το πράξει η Λίγκα. Οπότε αναζητείται διαφημιστική εταιρεία που θα αναλάβει να εξασφαλίσει –έναντι κάποιου μεριδίου –τη διαφήμιση που θα προσθέσει ένα σημαντικό ποσό σε εκείνο που αναλογεί από το 1,5 εκατ. ευρώ σε κάθε ΚΑΕ.

Οι καραμπόλεςκαι το μπόι

Οι… καραμπόλες των τελευταίων μεταγραφικών κινήσεων οδήγησαν τον Μανώλη Σιώπη πίσω στη Νέα Σμύρνη. Ο διεθνής μέσος, όπωςείχε γράψει η στήλη (3/8), είχε ικανοποιήσει – εν αντιθέσει μετον Ρισβάνη – τον Χάσι και φαινόταν ότι έχει κερδίσει θέση στο ρόστερ των Ερυθρολεύκων. Οι προσθήκες, η προώθηση του Ρομαό στα χαφκαι το μπόι του Σιώπη, τον έστειλαν στη Νέα Σμύρνη.

ΚΟΥΙΖ

Στον χώρο της διαιτησίας στο μπάσκετ, μείζον θέμα παραμένουν τα όρια ηλικίας των διαιτητών, που στερούν πρόωρα είναι η αλήθεια αξιόλογους ρέφερι από τη διατησία ενώ έχουν «κοπεί» από τις εγχώριες διοργανώσεις και «σφυρίχτρες» που διαιτητεύουν στην Ευρωλίγκα.

Ενας εκ των διαιτητών που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει του χρόνου να κρεμάσει τη δική του σφυρίχτρα, πληροφορήθηκα πως προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου να συνεχίσει τη διαιτησία για πολλά χρόνια ακόμη. Θα περάσει τον Ατλαντικό. Ποιος είναι;