Σε κλίμα παροχολογίας που θυμίζει προεκλογική περίοδο καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει γύρω της μια θετική αύρα. Οι επικοινωνιακές «μηχανές» του Μαξίμου ανεβάζουν στροφές όσο πλησιάζει η ώρα της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση, καθώς ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι τα περιθώρια αντιστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος είναι μηδαμινά, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης που εκκινεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παροχολογίας, με τους θεσμούς να τραβούν «χαλινάρι» και τις υποσχέσεις να αποτελούν τελευταίο καταφύγιο για τον ίδιο και την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Από τη μία πλευρά, δηλαδή, κάνει αίφνης σημαία της πολιτικής του τις ξένες επενδύσεις –λέξη άγνωστη μέχρι πριν από λίγο καιρό στο πολιτικό λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ –προκειμένου να υποσχεθεί νέες θέσεις εργασίας και επιστροφή στην ανάπτυξη. Και από την άλλη, τάζει προσλήψεις στο Δημόσιο, παρά τους σαφείς μνημονιακούς περιορισμούς για συρρίκνωση του κρατικού τομέα.

Ο καμβάς των εξαγγελιών Τσίπρα περιλαμβάνει και άλλες υποσχέσεις και παροχές, με κορωνίδα τις φοροελαφρύνσεις από το 2019, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδόσεις της οικονομίας. Από κοντά βρίσκονται τα αντίμετρα της αντίστοιχης περιόδου, ενώ επικοινωνιακά θα αξιοποιηθούν πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για εργαζομένους με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή (π.χ. το επίδομα σε απλήρωτους), οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για αυτοαπασχολούμενους και τα «παράθυρα» για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που δίνει το ίδιο νομοσχέδιο, αλλά και η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για μικρομεσαίους που εξαιρούνται του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι εξαγγελίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρά τη σύγχυση που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τη μορφή που θα έχει το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. Επίσης, μολονότι σήμερα θα συναντήσει στο γραφείο του τα προεδρεία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ενόψει ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός βγαίνει από το Μαξίμου και επισκέπτεται χώρους εργασίας και παραγωγής. Η δε δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προβαίνει σε αντίστοιχες κινήσεις, ενισχύει την αίσθηση μιας οιονεί προεκλογικής περιόδου, με την επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου να στοχεύει ευθέως στην ακύρωση των πρωτοβουλιών του προέδρου της ΝΔ.

Για παράδειγμα, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να προσεγγίσει τους νέους και να μιλήσει για επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε την προτεραιότητα της διοικητικής ανασυγκρότησης και των προσλήψεων στο Δημόσιο και επισκέφθηκε χθες το Impact Hub Athens (σ.σ.: χώρο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας), καθιερώνοντας στο πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία». Οπως εξήγησε ο ίδιος, υπονοεί τη συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, με στόχο την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οσον αφορά δε τις υποσχέσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο το 2018, ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως σε αυτές βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο για ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το δικό τους σχέδιο είναι να… απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους. Αντίστοιχα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη ΝΔ ότι μπλοκάρει τις επενδύσεις, ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, με το Μαξίμου να ποντάρει τα ρέστα του στην επίσκεψη Μακρόν και το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρουσία του γάλλου προέδρου και των επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στην Αθήνα, Γιώργος Κατρούγκαλος και Στέργιος Πιτσιόρλας θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι ως προπομποί, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί «μίνι Υπουργικό» προετοιμασίας. Επίσης, για «έντονο ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ύστερα από συνάντησή του με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«ΝΕΑ ΜΕΡΑ»… Το στίγμα της κυβερνητικής ρητορικής το επόμενο διάστημα έδωσε σε συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Εχουμε περάσει σε μια νέα μέρα. Η χώρα φαίνεται ότι βαδίζει στην οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και αποκαθίσταται η δυναμική της οικονομίας, που είναι αναπτυξιακή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας επιπλέον αναφορά σε δύο από τις λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός: «δίκαιη ανάπτυξη» και «παραγωγική ανασυγκρότηση».