Η ενότητα Park Your Cinema του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζεται και τον Αύγουστο για όλους όσους παραμένουν στο κλεινόν άστυ. Ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές περιμένουν μικρούς και μεγάλους κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 στο Ξέφωτο του Πάρκου, με ελεύθερη είσοδο.

Οι Παρασκευές του Αυγούστου αποκτούν παριζιάνικο αέρα, γεμάτες καλοκαιρινή νοσταλγία αφού ο μήνας είναι αφιερωμένος στο γαλλικό κινηματογράφο και σε φιλμ που φέρουν την υπογραφή θρυλικών σκηνοθετών, όπως οι Jean-Luc Godard, François Truffaut, Louis Malle και Jacques Tati, ενώ προβάλλονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Institut Français στο Παρίσι.

Την Παρασκευή 04/8, παραλληλισμοί ζωής και Τέχνης (που ξεπουλιέται) συναντιούνται σε ένα από τα πιο cult έργα του Jean-Luc Godard, Η Περιφρόνηση (1962), διασκευή του βιβλίου «Il Disprezzo» του Alberto Moravia, με την πανέμορφη Brigitte Bardot. Τα λαμπερά σε Technicolor κάδρα του Raoul Coutard συναρπάζουν ακόμη, ειδικά στις σκηνές που γυρίστηκαν στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Casa Malaparte, στο νησί του Capri.

Την επόμενη Παρασκευή 11/8 προβάλλεται το τρίτο φιλμ που σκηνοθέτησε ο François Truffaut, Ζιλ και Τζιμ (1962). Σταθμός για τη γαλλική σχολή της nouvelle vague, περιέχει ένα από τα διασημότερα και πλέον υποδειγματικά score του Georges Delerue, με την αξέχαστη Jeanne Moreau να τραγουδά (και να κάνει παγκόσμια επιτυχία) το κλασικό «Le Tourbillon».

Μια εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 18/8, η Jeanne Moreau μας περιμένει και πάλι καθώς παράνομο ζευγάρι στήνει το τέλειο έγκλημα. Η νύχτα, όμως, παίζει τα χειρότερα παιχνίδια, με τον εραστή να παγιδεύεται στο ασανσέρ της επιχείρησης του συζύγου, γεγονός που αυτονόητα καταρρίπτει κάθε προσχεδιασμένο άλλοθι. Η απόλυτη αμφισβήτηση των κλισέ του αμερικανικού noir σε ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα για τον Luis Malle στην ιστορία του σινεμά, το Ασανσέρ για Δολοφόνους (1958).

Την τελευταία Παρασκευή του Αυγούστου, 25/08, είναι Μέρα Γιορτής (1949), του Jacques Tati. Ο ταχυδρόμος μικρού χωριού, πραγματικός περίγελως για τους κατοίκους του, ονειρεύεται να εκμοντερνίσει τις μεθόδους εργασίας του και να γίνει ακόμη ταχύτερος, στα πρότυπα των αμερικανών συναδέλφων του τους οποίους παρακολουθεί σε επίκαιρα της εποχής, με μοναδικό «εργαλείο» το ποδήλατό του.

Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στους μικρούς και στα μεγάλα… παιδιά

Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια.

Στις 05/08 Δωδεκάχρονο αγόρι πρέπει να βρει το μοναδικό αντικείμενο που θα συγκινήσει το κορίτσι των ονείρων του: ένα αληθινό δέντρο! Βασισμένο σε ένα από τα πιο… πολιτικά παραμύθια του Dr. Seuss, το Λόραξ αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο παιδιάστικη αλληγορία για τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού εις βάρος του περιβάλλοντος.

Το επόμενο Σάββατo, 12/08, ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης βγαίνει Εξω απ’ τα Νερά του, και μπαίνει σε σουρεαλιστική συνέχεια των περιπετειών του. Διαβολικός πειρατής από τις πέρα, μακρινές θάλασσες κλέβει την επτασφράγιστα φυλασσόμενη συνταγή της λιχουδιάς Καβουροπάτη, αναγκάζοντας τον Μπομπ Σφουγγαράκη να τα βρει με το μέγα αντίζηλό του, τον Πλαγκτόν, και να διορθώσουν το κακό.

Το Σάββατο 19/08, φέρνει τον Αστερίξ στην Κατοικία των Θεών που αποτελεί ένα ακόμα ανέλπιδο σχέδιο του Καίσαρα, για να κατακτήσει το μικρό γαλατικό χωριό, χτίζοντας υπερπολυτελή αποικία με σκοπό να προκαλέσει τη ζήλια των ανυπότακτών Γαλατών.

Στην τελευταία ταινία για τον Αύγουστο, το Σάββατο 26/08, άσημος εργάτης, ανθρωπάκι Lego, ανακαλύπτει κατά λάθος μαγικό τουβλάκι και θεωρείται ξαφνικά ως ένας εκλεκτός από τους σούπερ ήρωες κρυφού, επαναστατικού υποκόσμου που έχει για σκοπό την πτώση του τυραννικού Κυβερνήτη ενός φανταστικού… The Lego movie σύμπαντος! (Η συγκεκριμένη προβολή θα γίνει στο Κέντρο Επισκεπτών).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @snfcc.

Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους για τις προβολές του Park Your Cinema εντομοαπωθητικό, ψάθα, κουβέρτα ή άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Και αυτόν το μήνα, όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).