Στη θέση Αγιος Παντελεήμονας επικεντρώνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης για τον έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στα Καλύβια Θορικού Αττικής, μετά την αντιμετώπιση του δεύτερου μετώπου το οποίο, γύρω στα μεσάνυχτα, έφτασε έως την παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

Γι αυτόν το λόγο διακόπηκε,για περίπου μιάμιση ώρα,η κυκλοφορίατων οχημάτων από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων, στο Λαγονήσι, έως τη λεωφόρο Σαρωνίδας.

Αυτήν τη στιγμή, δεν απειλούνται κατοικίες ενώοι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί αφότου σταμάτησαν, λόγω της νύχτας, να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στις προσπάθειες ελέγχου της φωτιάς συμμετέχουν, τώρα, 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα με 50 άτομα, 11 εθελοντές, 19 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και 8 της περιφέρειας Αττικής καθώς και 2 σκαπτικά μηχανήματα.

Γύρω στις 20.00 και μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, η κατάσταση ήταν ανησυχητική καθώς οι φλόγες του ενός μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, όπου αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών», σύμφωνα με κάτοικο στην εν λόγω περιοχή και ενώ οι φλόγες ήταν δίπλα από το σπίτι του.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, «ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται στην περιοχή, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου «βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς.

«Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυξομειώσεων του δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στις εστίες που εκδηλώνονταν συνεχώς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη Θέση Μελισσουργός, αρκετά μακριά από τον οικισμό των Καλυβίων, σε απόσταση 4-5 χλμ από το Λαγονήσι (επί της Λεωφόρου Αναβύσσου), και σύντομα επεκτάθηκε προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου, σε αγροτοδασική βλάστηση.