Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα μπήκαν σήμερα Παρασκευή στο τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην κεντρική επαρχία της Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακατάληψη της πόλης αλ Σούχνα, που βρίσκεται στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης από το 2015, θα επέτρεπε στον συριακό στρατό να προωθηθεί προς τη γειτονική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, από την οποία θέλει να διώξει το ΙΚ.

Νωρίτερα, η μη κυβερνητική οργάνωση είχε κάνει λόγο για σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τζιχαντιστές στην περιφέρεια της πόλης, αλλά και για πυρά πυροβολικού από μέρους των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Τα καθεστωτικά στρατεύματα κατάφεραν να μπουν σε τμήμα της πόλης στα νοτιοδυτικά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος υποχρεώθηκε σε σειρά υποχωρήσεων», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι, όμως δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι τζιχαντιστές έχουν αποχωρήσει.

Η εξτρεμιστική οργάνωση κατέλαβε την αλ Σούχνα όταν είχε αποσπάσει μεγάλα τμήματα της επαρχίας Χομς — συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης της Παλμύρας — από το καθεστώς.

Μεγάλη εκστρατεία στην περιοχή της«μπαντίγια»

Εκτοτε όμως ο συριακός στρατός ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, περιλαμβανομένης της Παλμύρας.

Η Αλ Σούχνα, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης, είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του ΙΚ στη Χομς.

Η πόλη απέχει μόλις 50 χλμ. από την επαρχία Ντέιρ Εζόρ και γύρω της υπάρχουν πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τοπικοί οπλαρχηγοί του ΙΚ έχουν διαφύγει στα βουνά γύρω από την πόλη.

Ο συριακός στρατός διεξάγει από τον Μάιο μεγάλη εκστρατεία στην περιοχή της «μπαντίγια» (της συριακής ερήμου), έκτασης 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τις επαρχίες Χομς, Χάμα και Ράκα. Η «μπαντίγια» εκτείνεται εξάλλου ως τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Το ΙΚ βρίσκεται υπό πίεση σε διάφορες περιοχές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ράκα, όπου η οργάνωση έχει απολέσει μεγάλες εκτάσεις και το 50% της ομώνυμης πόλης, της de facto πρωτεύουσας του χαλιφάτου του.