Πλουσιότερος πλέον άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος, με την περιουσία του να ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της Amazon ξεπέρασε κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την περιουσία του Μπιλ Γκέιτς, μετά και την άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο, εκθρονίζοντάς τον από την κορυφή του Bloomberg Billionaires Index.

Με το που άνοιξαν οι αγορές, η μετοχή της Amazon κατέγραψε άνοδο 1,6%, προσθέτοντας επιπλέον 1,4 δισ. δολάρια στην τσέπη του Μπέζος και διαμορφώνοντας την περιουσία του στα 90,6 δισ. δολάρια. Το γεγονός ήταν αρκετό για να τον φέρει μπροστά από τον Γκέιτς, αφού η περιουσία του υπερέβη κατά 500 εκατ. δολάρια εκείνη του ιδρυτή της Microsoft. Η τελευταία φορά που ο Μπιλ Γκέιτς είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία του ήταν σχεδόν έναν χρόνο πριν από τον ισπανό κροίσο του κλάδου λιανικής Αμάντσιο Ορτέγκα, ιδιοκτήτη του ομίλου Inditex (Zara, Massimo Duti κ.λπ.).

Ακόμη και αν τις επόμενες ημέρες οι ισορροπίες στο χρηματιστήριο αλλάξουν και η μετοχή της Microsoft κάνει ράλι, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου για τον Μπέζος να πάρει τα σκήπτρα από τον Γκέιτς. Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει αυξηθεί κατά 40% από την αρχή του χρόνου, προσθέτοντας επιπλέον 24,5 δισ. δολάρια στον καθαρό πλούτο του 53χρονου επιχειρηματία μέσα στο 2017.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο σε γκαράζ του Σιάτλ το 1994, έχει έκτοτε εξελιχθεί σε έναν online κολοσσό του λιανεμπορίου, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία πουλώντας ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων. Πλέον προσφέρει και υπηρεσίες cloud μέσω της μονάδας Amazon Web Services, γνωστής ως AWS. Ο Μπέζος, που είναι επίσης ιδιοκτήτης της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin καθώς και της «Washington Post», ξεκίνησε το 2017 ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και έκτοτε ξεπέρασε τον ιδρυτή της Inditex Αμάντσιο Ορτέγκα και τον Γουόρεν Μπάφετ.

Οσο για τον Γκέιτς, η δική του περιουσία βασίζεται στην εταιρεία λογισμικού Microsoft, την οποία και ίδρυσε το 1975 μαζί με τον φίλο του Πολ Αλεν. Παρότι ο Γκέιτς έχει πουλήσει μεγάλο μέρος του μεριδίου του στη Microsoft, εντούτοις εξακολουθεί να ελέγχει το 2% των μετοχών της εταιρείας, αξίας περίπου 12,4 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 14% της περιουσίας του.

Το υπόλοιπο κομμάτι της περιουσίας του αφορά μετοχές, ακίνητα, private equity και venture capital, στα οποία η Cascade Investments, δηλαδή η επενδυτική εταιρεία του Γκέιτς, έχει τοποθετήσει τεράστια ποσά. Ο ίδιος κατέχει επίσης μερίδια μετοχών σε κάθε είδους δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, από τον καναδικό σιδηρόδρομο έως την εταιρεία τεχνολογίας υγιεινής Ecolab και τη μεξικανική εταιρεία εμφιάλωσης της Coca Cola, Femsa.