Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης μεταφοράς κεφαλαίων εκτός Βρετανίας διεκδικεί η Deutsche Bank, σύμφωνα με το Βloomberg, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στις βρετανικές Αρχές.

Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων εγχείρημα, που φέρει την ονομασία Bowline (μπουρίνι) και φιλοδοξεί να μεταφέρει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο ενεργητικό ύψους 300 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη.

Οι πελάτες της τράπεζας θα αρχίσουν να ενημερώνονται για τη μεταφορά των επενδυτικών τους συμβολαίων μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ το εγχείρημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί παρά τον… Μάρτιο του 2019.

Αν και η τράπεζα έχει αρνηθεί να σχολιάσει το δημοσίευμα, εντούτοις, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα έξοδο κεφαλαίων λόγω Brexit. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα 300 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού ενεργητικού της Deutsche Bank, ύψους 1,59 τρισ. ευρώ, με βάση τον ισολογισμό του 2016.

Σε πρόσφατο πάντως βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς τους 98.000 υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν είχε αναφέρει πως η τράπεζα προετοιμάζεται για ένα «σκληρό Brexit» και σχεδιάζει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στη Φρανκφούρτη. Είχε επίσης προαναγγείλει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών θα μεταφερθεί από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, δίχως ωστόσο να αποκαλύψει το σχέδιο Bowline. Σύμφωνα πάντως με πηγές του Bloomberg, η τράπεζα προτίθεται να μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη ένα πολύ μεγάλο τμήμα των επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται. Τούτο σημαίνει ότι περίπου 20.000 λογαριασμοί πελατών της πρόκειται να αλλάξουν έδρα, αλλά και ότι αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από το City στη γερμανική οικονομική πρωτεύουσα.

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από τότε που ο Κράιαν προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε ένα «σκληρό Brexit», δίχως να δώσει διευκρινίσεις. «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και να συμφωνηθούν. Ανάλογα με το ποιοι θα είναι τελικά οι κανόνες (σ.σ.: του Brexit), εμείς θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση και τη διακοπή εργασιών για τους πελάτες μας και για τους εργαζομένους μας» είχε αναφέρει προ ημερών ο Κράιαν, για να προσθέσει ωστόσο ότι «αναπόφευκτα κάποιες εργασίες θα πρέπει να μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη».

Εναν χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο εξετάζουν να μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τις δραστηριότητες που έχουν στο Λονδίνο. Και η Deutsche Bank έχει λάβει την απόφαση να συγκεντρώσει περισσότερες δραστηριότητες στη βάση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, που είναι και το επιχειρηματικό κέντρο της Γερμανίας.

Η Φρανκφούρτη έχει αναδειχθεί σε μέχρι τώρα νικητή του Brexit, καθώς την εκεί μεταφορά της έδρας τους έχουν ανακοινώσει μια σειρά από μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους, όπως οι Standard Chartered, Nomura Holdings, Sumitomo Mitsui Financial Group και Daiwa Securities Group. Επίσης πρόσφατα και η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι επιλέγει τη Φρανκφούρτη ως έδρα της για τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες, ενώ και η Citigroup εξετάζει μια ανάλογη κίνηση.