Δύο Ελληνες στην εποπτεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει, επιτέλους, η διαδικασία για την επιστροφή της ΕΠΟ στην κανονικότητα, η οποία όπως σας έχει αποκαλύψει πρώτη η στήλη, θα έχει ένα μεταβατικό στάδιο. Εκλογές θα γίνουν, διοίκηση θα αναδειχθεί, αλλά για ένα διάστημα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση. Επιτήρηση για την οποία είναι απολύτως σύμφωνες οι διεθνείς συνομοσπονδίες, οι οποίες θα ορίσουν και τη χρονική διάρκειά της.

Θα θεσπιστεί και θα οριστεί μια επιτροπή που θα έχει επιτηρεί την ομαλή λειτουργία της ομοσπονδίας και θα ενημερώνει την ΟΥΕΦΑ για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως στην ίδια την ΕΠΟ. Οι πληροφορίες λένε πως η επιτροπή θα απαρτίζεται από πέντε μέλη, στα οποία θα υπάρχουν εκπλήξεις. Πιθανότατα ο νυν πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) Ιωάννης Δρόσος δεν θα απεμπλακεί από τα κοινά του ποδοσφαίρου και θα είναι ένα από τα μέλη της επιτροπής. Δεύτερο μέλος θα είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, εκπρόσωπος της «χρυσής» εθνικής ομάδας, τα μέλη της οποίας έχουν την αποδοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Εκπλήξεις με ξένους

Ο Ζήσης Βρύζας, που βρίσκεται στην ΠΔΕ, είναι ένας εκ των βασικών υποψηφίων, αλλά δεν είναι βέβαιο. Εκείνο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι και πώς θα επιλεγούν. Και από ποιους. Η πληροφορία του «The Shot» είναι πως θα υπάρχουν ξένοι στην επιτροπή που θα επιτηρεί την ΕΠΟ. Ενδεχομένως και τρεις ξένοι! Θα τους επιλέξει και θα τους ορίσει η UEFA και μαθαίνω ότι μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν τα ονόματα των πέντε ατόμων που θα αναλάβουν δράση. Ξένοι, μπορεί να εμπλακούν και στην ΚΕΔ. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Αλλωστε δεν μένουν και πολλές ημέρες πια…

Γράμμα από το ΝΒΑ

Προπονητή έχουμε, παίκτες καλέσαμε, κάποιοι εξ αυτών έθεσαν προϋποθέσεις και αντικαταστάθηκαν και πλέον αρχίζει η δουλειά. Για την Εθνική μπάσκετ και το Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου επιστρατεύτηκε ο Στρατηγός Κώστας Μίσσας, που αν μη τι άλλο έχει την ικανότητα και τον τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση. Η διαχείριση προσωπικοτήτων και καταστάσεων είναι το πιο καθοριστικό πράγμα σε τέτοιες διοργανώσεις, σε ομάδες που θέλουν ταχύρρυθμα «μαθήματα» και δίνουν σειρά αγώνων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ολοι απάντησαν θετικά στο κάλεσμα του Μίσσα, ο οποίος δεν δίστασε να αφήσει εκτός της προεπιλογής τον Κώστα Κουφό. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν πιστεύει ότι ο παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς έχει το κίνητρο και τη νοοτροπία να αγωνιστεί με πάθος που χρειάζεται η εθνική ομάδα. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό και έχει ενδιαφέρον, είναι ότι για την προετοιμασία της ομάδας έχει λόγο και το ΝΒΑ. Με αφορμή την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Γιώργου Παπαγιάννη, η λίγκα του κορυφαίου πρωταθλήματος έστειλε γράμμα με κανόνες στην ΕΟΚ. Κάτι ανάλογο κάνει και με άλλες ομοσπονδίες που έχουν παίκτες του ΝΒΑ στις εθνικές ομάδες. Σιγά σιγά το ΝΒΑ επιβάλλει τον δικό του νόμο στο παγκόσμιο μπάσκετ και η παρέμβασή του είναι ολοένα και πιο έντονη. Οι Αμερικανοί λοιπόν, έχουν θέσει όρια στη διάρκεια των προπονήσεων, το μέρος των προπονήσεων, ακόμη και το επικοινωνιακό. Επιτρέπουν μάξιμουμ 4 εβδομάδες προπονήσεων πριν από τα τουρνουά και απαγορεύουν την προπόνηση οπουδήποτε αλλού εκτός παρκέ! Προπονητή μάς αφήνουν να επιλέξουμε μόνοι μας… Ισως αν είχαν και εκεί άποψη να είχε λυθεί το θέμα νωρίτερα…

Reunion της καλύτερης ομάδας

Μπασκετική η συνέχεια! Αύριο στο «Island» θα γίνει το ωραιότερο reunion. Θα μαζευτούν οι παίκτες της καλύτερης ομάδας που πέρασε από το ελληνικό μπάσκετ και ίσως η πιο ποιοτική ομάδα στην Ιστορία της Ευρωλίγκας. Ο τεράστιος μπασκετμπολίστας και ένας από τους προπονητές που θα λάμψουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (φωτογραφία) θα παντρευτεί τη σύντροφο της ζωής του, Αννα Δούκα. Με την πανέμορφη Ελληνίδα έχουν αποκτήσει δύο παιδάκια και αύριο θα κάνουν τον γάμο τους σε ορθόδοξη εκκλησία.

Στο «Island» θα ακολουθήσει δεξίωση, η οποία θα είναι πάρτι με τον Αντώνη Ρέμο να τραγουδά για τους καλεσμένους του ζευγαριού. Εκεί θα βρεθούν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης, μαζί με τους έλληνες συμπαίκτες του «Σάρας» στον Παναθηναϊκό, ενώ αναμένονται στην Αθήνα για να μοιραστούν τη χαρά του ζευγαριού ο Μάικ Μπατίστ και ο Ντρου Νίκολας… Reunion της ομάδας του 2009, που έλαμψε στο Βερολίνο κατακτώντας το πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς φάιναλ φορ από τα 9 που έχει κατακτήσει ο σέρβος προπονητής. Πιθανότατα στον γάμο να παρευρεθεί και ο Πίνι Γκέρσον, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Ως υπεύθυνος των Τμημάτων Ανάπτυξης της ομοσπονδίας του Ισραήλ, είναι στο Ηράκλειο για τους αγώνες της Εθνικής U20 και σκοπεύει να ταξιδέψει στην Αθήνα για τον Γιασικεβίτσιους, με τον οποίο κατέκτησαν δύο Ευρωλίγκες, back to back!

Ρυθμίζοντας τα χρέη

Νέες διοικήσεις ορίστηκαν στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ. Από τους πρώτους στόχους είναι να διακανονίσουν τα χρέη που υπάρχουν από τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις. Στο ΟΑΚΑ π.χ. υπάρχει θέμα για τα ενοίκια που οφείλει η ΕΟΚ και το ποσό ξεπερνά τα 600.000 ευρώ. Στο ΣΕΦ υπήρξε πρόταση διακανονισμού με την ΕΣΚΑΝΑ, που μετακόμισε χωρίς να δεχτεί την πρόταση της νέας διοίκησης. Σήμερα μαθαίνω θα κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μεταφερθεί στη ΓΓΑ η ευθύνη για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

KOYIZ

Ο παίκτης αγωνιζόταν στην Τουρκία. Ποιοτικός και αξιόλογη περίπτωση για ξένος. Αρχισαν οι συζητήσεις, όμως αίφνης σταμάτησαν και οι άνθρωποι της ομάδας που ενδιαφερόταν εξαφανίστηκαν. Οι λόγοι δύο. Πρώτον, άλλαξαν οι προτεραιότητες και θα αποκτηθεί πρώτα παίκτης σε άλλη θέση και κατόπιν στη θέση τού εν λόγω και, δεύτερον, τον παίκτη τον ήθελε μόνο η διοίκηση, ενώ ο προπονητής δεν πέταγε τη σκούφια του. Ποιος είναι ο παίκτης και ποια η ομάδα;

Πέφτει «μαύρο»!

Στον κρατικοδίαιτο ελληνικό αθλητισμό, όπου δεν υπάρχουν άλλες πηγές εσόδων πέραν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα δύο μεγάλα πρωταθλήματα νιώθουν την (οικονομική) θηλιά στον λαιμό να σφίγγει απειλητικά. Χαμός στη Σούπερ Λίγκα με το συμβόλαιο της Nova, πανικός στον ΕΣΑΚΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπου επίσης η Nova κάνει πίσω. Στο μπάσκετ ποντάρουν (ξανά) στην ΕΡΤ για να ενταθούν οι επαφές ώστε να γίνει παρέμβαση. Αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Με 1,7 εκατ. ευρώ μάξιμουμ, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο θα πάει για τον «άστεγο» ΠΑΟ, για τις υπόλοιπες ομάδες, στην καλύτερη, θα μείνουν 700.000 ευρώ! Θα πέσει «μαύρο»!