Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε, στη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τα υπό κατάθεση νομοσχέδια.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα».

Οπως υποστήριξαν,«η κυβέρνηση εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν, στο περιθώριο. Ετσι, μια σειρά από νομοσχέδια βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση…

Μέσω των νομοσχεδίων αυτών, αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιούμε τις κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζουμε εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, ξαναχτίζουμε το κοινωνικό κράτος. Ηυλοποίησή τους αλλάζει, σταδιακά, την καθημερινότητα του πολίτη» σημείωσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Οπως έγινε γνωστό, την Τετάρτηκατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Με αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με στόχο την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.

Επίσης,προστίθενται κατηγορίες αγαθών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ -αγροτικά εφόδια- που εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στον τελευταίο νόμο του υπ. Οικονομικών. Επιπλέον, διευρύνεται η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό (παράγραφος 2 άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974) έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Παράλληλα,ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016 και διορθώνονται τεχνικά λάθη που προκλήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Εντός της ημέρας, ολοκληρώνεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα, ψηφίζεται η συγκρότηση δύο δημοσίων φορέων για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των δήμων, της περιφέρειας, των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων.

Υπουργείο Παιδείας

Την ίδια ώρα, μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.Οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν την ευρεία νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ, με θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων και διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ειδικότερα, οι διατάξεις αφορούντη διοίκηση των ιδρυμάτων,τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Π.Μ.Σ.),την προώθηση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας μέσω και της ίδρυση των περιφερειακών ακαδημαϊκών συμβουλίων, τηθέσπιση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα πενταετούς φοίτησης σε συνδυασμό με την έναρξη διαδικασίων επίλυσης των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων ΤΕΙ και τηδημιουργία διετών δομών στο πλαίσιο των ΑΕΙ που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αναφορικά με τη διοίκηση των ιδρυμάτων επανέρχεται τα ακαδημαϊκό άσυλο, εκλέγονται οι Αντιπρυτάνεις με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, η Σύγκλητος διευρύνεται, ενώ καταργούνται τα δυσλειτουργικά Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην ανασυγκρότηση της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Με αυτό, μεταξύ άλλων,κατοχυρώνεται και ενισχύεται ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό , στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς και στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα ορίζει ότι κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου του.

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη των αναγκών όπου χρειάζεται και όπου οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν, ενώ σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται και λειτουργεί Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται:

– Διαγραφή των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ χρεών των ανασφάλιστων πολιτών, που προέρχονται από τη νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016, που κατοχύρωσε το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων προσώπων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

– Ενίσχυση και ανάπτυξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τη δημιουργία περίπου 500 νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και την άμεση πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού μόνιμων ειδικευμένων ιατρών.

– Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή του οποίου είναι στο τελικό στάδιο της ανέγερσής του.

–Παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

–Καθορισμός του πλαισίου και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) –δημόσιων και ιδιωτικών- ώστε αυτές να λειτουργούν ως μονάδες υγείας που παρέχουν διακριτές και σαφώς προσδιορισμένες υπηρεσίες υγείας (νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση), σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

–Παράταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι τις 31/12/2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού.

Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα, μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου,η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς. Πρόκειται, ενδεικτικά, για το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα κ.ά.

ΝΔ: Οι Ελληνες αισθάνονται ανακούφιση, γιατί αρχίζουν οι πτήσεις της διαστημικής εταιρείας του κ. Παππά

Τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις σχετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών κύκλων σχολίασε ηΝέα Δημοκρατία.

Οπως σημείωσε,«η κυβέρνηση, εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την παραμικρή επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, έχει το θράσος να “διαφημίζει” με δεκασέλιδο non paper το νομοθετικό της έργο.

-Στο υπουργείο Εσωτερικών και στους ΟΤΑ προετοιμάζουν με ιδιαίτερο ζήλο ρουσφέτια, ανορθολογικές προσλήψεις και αλόγιστες δαπάνες των χρημάτων των φορολογουμένων.

-Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κρατικοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με περίσσευμα ιδεοληψίας.

-Στο υπουργείο Παιδείας γυρνούν στην άκρατη κομματικοποίηση και υποβάθμιση των Πανεπιστημίων μας και παίζουν με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

-Στο υπουργείο Υγείας, η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι, δυστυχώς, πασιφανής.

Πράγματι, σπουδαίο έργο…

Τουλάχιστον οι Ελληνες αισθάνονται ανακούφιση, γιατί από το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι πτήσεις της διαστημικής εταιρείας του κ. Παππά» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.