Ο τελευταίος χορός μιας εθνικής ομάδας που άρχισε το ταξίδι της μοιράζοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον, θέλει το ελληνικό μπάσκετ να είναι σε ρυθμούς «Ζορμπά», όπως πραγματικά αρμόζει στην παρέα των 97ρηδων και των 98ρηδων που πρωτοσυγκεντρώθηκε το 2013 για το Ευρωμπάσκετ Παίδων (χάλκινο) και στο Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών πλέον στην Κρήτη κλείνει τον κύκλο της.

Τα «αστεράκια» του Ηλία Παπαθεοδώρου μεγάλωσαν, άφησαν την ακμή πίσω τους, έβγαλαν γένια, έγιναν άνδρες, ωστόσο δεν έχουν την εξέλιξη που προσδοκούσαν το ελληνικό μπάσκετ και η Ομοσπονδία. Σκεφτείτε ότι η μεγαλύτερη ελπίδα της γενιάς, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ύστερα από τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας του αφού δεν μπορεί να πάρει χρόνο συμμετοχής στον Παναθηναϊκό και για να μη χάσει (κι άλλο) έδαφος θα δοθεί δανεικός –πιθανότατα στην ομάδα του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής U20 Ηλία Παπαθεοδώρου, τον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Παπαγιάννης, η μεγάλη απώλεια της ομάδας, έκανε το άλμα για το ΝΒΑ και μοιάζει να είναι εκείνος με τις μεγαλύτερες προοπτικές πλέον, ωστόσο προς το παρόν δουλεύει σκληρά και προσπαθεί να αντέξει την εναλλαγή από τον πάγκο των Κινγκς στο NBDL και γι’ αυτό τώρα συμμετέχει στο Summer League και θα απουσιάσει από το Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών, που αρχίζει σήμερα στην Κρήτη και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου.

Οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας βρίσκονται μεταξύ εφηβικών τμημάτων των ομάδων τους και κερκίδας, κάνοντας προπονήσεις –στην καλύτερη των περιπτώσεων –με τις ομάδες τους, και η διοργάνωση στην Κρήτη μοιάζει να είναι η τελευταία ευκαιρία τους για σίγουρο «ξεδόσιμο» αλλά και ο αποχαιρετισμός στην παρέα ύστερα από πέντε καλοκαίρια κόπων, θυσιών, επιτυχιών, στενάχωρων στιγμών, ανεπανάληπτων αναμνήσεων. Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, όπου θα διεξαχθεί η πρώτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων από όπου προκρίνονται όλοι, και στο Ηράκλειο, όπου θα διεξαχθούν (και θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τη NOVA) οι τρεις φάσεις των νοκάουτ αγώνων και ο τελικός, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μπάσκετ σε πολύ καλό επίπεδο και να γνωρίσει τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος.

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ. Η Εθνική, εφόσον είχε στη δωδεκάδα τον Γιώργο Παπαγιάννη, τον άτυχο (όπως και πέρυσι) Κώστα Αντετοκούνμπο που θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού και οι Χαραλαμπόπουλος, Λούντζης δεν είχαν προβλήματα με τραυματισμούς, θα ήταν εκ των φαβορί για τις θέσεις των μεταλλίων και –γιατί όχι; –για το χρυσό, που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στο Ευρωμπάσκετ U18 στον Βόλο.

«Σε αυτά τα τουρνουά παίζουν ρόλο η καλή χημεία, η συγκέντρωση και το να μην υπάρχουν ελλείψεις. Τα παιδιά που συμμετέχουν, σε όλες τις ομάδες που θα αγωνιστούν, βρίσκονται σε κρίσιμη ηλικία και γι’ αυτό σημειώνονται γενικώς αρκετές απουσίες. Φυσικά, των καλύτερων παικτών που ανοίγουν τον δρόμο τους για το υψηλότερο επίπεδο, όπως είναι ο Παπαγιάννης ή πιθανότατα ο Κορκμάζ. Εμείς έχουμε καλή χημεία, είμαστε μια οικογένεια και αν τα παιδιά που έχουν τραυματισμούς νιώθουν καλά, μπορούμε να έχουμε προσδοκίες. Θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ, να κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά και ό,τι ήθελε προκύψει» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο προπονητής της ομάδας Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Οι αντίπαλοι

Εκτός από την Εθνική, οι λάτρεις του μπάσκετ σημειώστε ότι αξίζει να δείτε από την ισχυρή Σερβία τους Μπένο, Μαρίνκοβιτς (που φέρεται να είναι στόχος της Φενέρμπαχτσε), Σίμανιτς. Από τη Λιθουανία του ταλέντου και της ομοιογένειας, τους Βάρνας και Σεντεκέρσκις. Στην Ιταλία τον γιο του Μορέτι και στο Ισραήλ τον γιο του Ντέιβιντ Μπλατ, που θα αγωνίζεται στη Χάποελ Χολόν. Από την Ισπανία, τους Γκαρσία και Γκούστα.