Στο Παρίσι φθάνει την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όπου αναμένεται να γίνει δεκτός με όλες τις τιμές από τον γάλλο ομόλογό. Κάνοντας μία σημαντική στροφή από εκείνη την πρώτη «ατυχή» χειραψία του με τον Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να καλέσει έναν πολύ καλό φίλο στη διεθνή σκηνή για να γιορτάσουν την επέτειο της 14ης Ιουλίου.

«Προσκάλεσα τον Ντόναλντ Τραμπ για την 14η Ιουλίου, για να γιορτάσουμε την εμπλοκή στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό μας των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από 100 χρόνια, να τους αποτίσουμε φόρο τιμής και να γιορτάσουμε μια σχέση που είναι αδιασάλευτη στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Ouest-France».

Ο Τραμπ θα γίνει επίσημα δεκτός στο Μέγαρο των Απομάχων την Πέμπτη στις 15.30 τοπική ώρα. Μία ώρα αργότερα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αρχικά για κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων.

Το απόγευμα, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει δείπνο στο εστιατόριο «Ιούλιος Βερν» στον Πύργο του Άιφελ, παρουσία των συζύγων των δύο προέδρων.

Την Παρασκευή, Τραμπ και Μακρόν θα παρακολουθήσουν την παραδοσιακή, στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 14ης Ιουλίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στη διάρκεια της οποίας θα παρελάσουν γάλλοι και αμερικανοί στρατιώτες.

Η γαλλική προεδρία υπογράμμισε τα διπλωματικά διακυβεύματα της επίσκεψης αυτής. Ένα μήνα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο Μακρόν επιθυμεί να μη «διαρρήξει» τις σχέσεις του με τον Τραμπ, να μην «απομονώσει» την Ουάσινγκτον και να επαναβεβαιώσει «τους ιστορικούς δεσμούς» που ενώνουν τις δύο χώρες.