Καταδικάζει η Ενωση Διοικητικών Δικαστών «τις απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τοποθετήσεις»του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, όπως αυτές αναφέρονται στον Τύπο, ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ, άλλωστε, όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις.

Η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις της οικείας υπ’ αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 3300/13.10.2016), ιδίως αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των δικαστικών λειτουργών» σημειώνει ηΕνωση Διοικητικών Δικαστών.

Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: Θεσμικά επικίνδυνες δηλώσεις

Με τη σειρά της, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδικάζει τις «ανοίκειες και θεσμικά επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δηλώσεις στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας εναντίον των δικαστικών λειτουργών και της Δικαιοσύνης εν γένει. Εκϕράζει, συγχρόνως, τον βαθύτατο προβληματισμό της για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης, κάθε ϕορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποϕάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας. Δυστυχώς, όπως μαρτυρεί ο ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα, έχει καταστεί έξις σε ορισμένους πολιτικούς “κάποιος λόγος θρασύς ή κακή πράξη θα προκύψει, κι αυθάδεια, κατά πως είναι η συνήθεια των θνητών”»αναφέρουν οι δικαστές τουΕλεγκτικού Συνεδρίου.

Γεώργιος Παναγιωτόπουλος: «Διεθνή πρωτοτυπία οι ύβρεις κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης»

«Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπίαν το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης εκτοξεύοντο ασχημίες και ύβρεις, η δε υπηρεσιακή ηγεσία των Ελληνικών Δικαστηρίων παραμένει τελείως σιωπηλή», σχολιάζει ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να ανακαλύψουν “μονοπάτια”, προκειμένου να παραβιάσουν απόφασιν Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γράφουν μαντινάδες, για να λοιδορήσουν δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους, εκτός από τυφλούς, αποκαλούν και κωφούς, απαρνούμενοι, με τον τρόπο αυτόν, «την ίδια τους την μάνα και το πατρικό τους σπίτι» μέσα στο οποίο ανδρώθηκαν. Έτσι λοιπόν καταρρακώνονται πλήρως οι θεσμοί και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας.

Μετά από 40 χρόνια πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας δικαιούμαι νομίζω να απευθύνω προς τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς την ευχήν να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τα δικαστικά τους καθήκοντα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι ασχημονούν και υβρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, όλοι αυτοί δεν είναι μόνον νομικά άσχετοι, είναι και θεσμικά κατάπτυστοι.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί μόνο με την στάση αυτή θα δώσουν την ελπίδα ότι στην Πατρίδα μας θα λειτουργήσουν οι Δημοκρατικοί θεσμοί».